Huijzer maakt monument voor Ruben en Julian

13 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Het contact tussen Huijzer en Stichting RuJu, opgericht ter nagedachtenis aan Ruben en Julian, ontstond via Facebook. ,,Zij plaatsten een oproep om ideeën in te sturen voor het monument en ik heb dat meteen gedaan. Ik dacht een van duizenden te zijn, maar op dat moment was ik de eerste. We hebben daarna veel telefonisch contact gehad en dat klikte zo goed dat de stichting besloot met mij door te gaan.”

SLIEDRECHT / ZEIST – Johan Huijzer mag het herdenkingsmonument voor Ruben en Julian maken, de broertjes uit Zeist die in mei door hun vader werden omgebracht. De Sliedrechtse kunstenaar heeft zijn hoofd al vol kleurrijke ideeën zitten en is blij met de eervolle opdracht. ,,Heel mooi natuurlijk, en spannend tegelijk.”

De Sliedrechter heeft de eerste schetsen al op papier. ,,De stichting wil geen grijs en somber monument maar iets heel kleurrijks, speciaal gericht op kinderen. Dat is mij op het lijf geschreven”, zegt de pop art painter. Remco Meijer, de voorzitter van de stichting, verklapt al wat meer. ,,In het midden staan twee kinderen die samen een M vormen van het woord “Memoriam”. Daaromheen worden meerdere kinderen uitgebeeld om de twee kinderen niet alleen te laten zijn. Achterop het kunstwerk komt een boog met ruimte voor een tekst.” Om het monument komen twaalf tekeningen in tegelvorm te liggen, één uit elke Nederlandse provincie. Stichting RuJu gaat twaalf scholen vragen een tekening te maken.

Huijzer kan nog niet aan de slag met zijn kunstwerk. ,,We weten bijvoorbeeld nog niet hoe groot het mag worden. Dit hangt af van de locatie en die is nog niet bekend.” De stichting wil het monument het liefst in Zeist, waar de jongetjes woonden. Daarom wordt intensief overlegd met de gemeente over mogelijke locaties. ,,Het monument heeft in ieder geval de ruimte nodig. De verwachting is namelijk dat er veel mensen op af zullen komen. Mocht zo'n plek in Zeist niet worden gevonden en er komt een interessant alternatief, dan wordt dat zeker overwogen. Het monument is namelijk niet alleen voor Ruben en Julian bedoeld, maar voor alle kinderen die door huiselijk geweld zijn omgekomen. Het wordt een statement dat zoiets nooit meer mag gebeuren.”

Ook de financiën zijn nog niet rond. Daarom is Stichting RuJu druk bezig met fundraising. Meijer: ,,Mensen kunnen €1,50 doneren door RUBEN te sms’en naar 3669. Online kan worden gedoneerd via www.stichtingruju.nl.” Tevens zal op 6 oktober dit jaar een benefietconcert plaatsvinden in Theater FIGI in Zeist.

advertentie
advertentie