'Cultuur in Sliedrecht zal verschralen'

27 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

De mededeling ontving de stichting onlangs per post en kwam hard aan. Er was geen rekening mee gehouden omdat de gemeente het bezuinigingspakket STOER een jaar had doorgeschoven, dankzij een financiële meevaller vanuit het Rijk. ,,Dat is een misverstand. Niet alle bezuinigingen zijn doorgeschoven”, verheldert woordvoerder Monique Boer. ,,De gemeenteraad is eind juni akkoord gegaan met de Kadernota waarin staat dat de voorstellen die samenhangen met efficiency of met 'quick wins' wél doorgaan.” In de Kadernota stelt het college dat deze “immers geen pijn doen”. Het potje voor culturele evenementen in De Lockhorst valt onder zo'n pijnloze quick win-bezuiniging omdat het budget van 10.000 euro niet wordt gebruikt, zo valt te lezen in de nota.

SLIEDRECHT – Stichting Sliedrecht en Cultuur is geschrokken van het feit dat de gemeente per 1 januari 2014 het potje van 10.000 euro voor evenementen in De Lockhorst schrapt. ,,De gemeente moet dan wel beseffen dat het culturele aanbod in Sliedrecht nog verder zal verschralen”, zegt Peter Hoeckx. secretaris van de stichting.

,,Dan heeft het college onze laatste cijfers zeker niet goed bekeken”, reageert Hoeckx. ,,Er is wel degelijk gebruik van gemaakt. En we hadden ook al weer nieuwe evenementen op het programma staan.”

Hoeckx maakt zich zorgen en wil graag een signaal afgeven richting de gemeente. ,,Er gebeurt al niet zoveel in Sliedrecht. Het wegvallen van de theatergroep twee jaar geleden deed al zeer. Daarvoor in de plaats kwam dit potje. Als dit nu ook wegvalt, blijven alleen de vaste jaarlijkse evenementen over, zoals Sinterklaas en Koningsdag. Sliedrecht is dan grotendeels aangewezen op Gorinchem, Papendrecht of Dordrecht wat betreft cultuur. Dat vind ik niet slim.”

Hoeveel precies jaarlijks benut is van de beschikbare 10.000,- euro vindt Hoekcx moeilijk aan te geven. ,,Het potje bestond nog maar twee jaar dus een structurele lijn is er nog niet in te zien. Maar we hebben mooie evenementen kunnen ondersteunen zoals vorig jaar het Korenfestival.” Ook Sliedrecht Bruist klopte wel eens aan. ,,Niet voor elk evenement, want die stichting streeft er naar de eigen broek zoveel mogelijk op te houden. Maar ze wisten dat ze een beroep konden doen op de subsidie als het een keer niet lukte de begroting sluitend te krijgen.”

Het bestuur van de Stichting Sliedrecht en Cultuur heeft de bezuiniging hoog op de agenda gezet voor de eerstvolgende vergadering in september en zal zich hier beraden over mogelijk stappen.

advertentie
advertentie