Lezing bij sterrenwacht Mercurius

30 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Op vrijdagavond 6 september wordt bij sterrenwacht Mercurius, aan de Baanhoekweg 75 in Dordrecht een lezing gegeven door Dhr. Alex Scholten. De lezing gaat over zogeheten TNO's (Trans Neptunian Objects). Anders gezegd: IJsachtige objecten aan de rand van ons zonnestelsel, die voorbij de baan van Neptunus te vinden zijn. De lezing begint om 20:15 uur, de sterrenwacht is vanaf 20:00 uur open.

Alex is in 1962 geboren en woont in het Gelderse Eerbeek. Hij is al ruim 35 jaar actief amateur-sterrenkundige, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar kometen, meteoren en sterbedekkingen. Van 1990 tot 2011 was hij voorzitter en waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging. Momenteel is hij voorzitter van Volkssterrenwacht Bussloo bij Apeldoorn.

Recente ontdekkingen van nieuwe hemellichamen in ons zonnestelsel, die ver voorbij Neptunus en Pluto te vinden zijn, hebben het beeld van ons zonnestelsel drastisch veranderd. Die nieuwe objecten hebben bijzondere namen gekregen zoals: Sedna, Quaoar, Eris, Makemake en Haumea. Sinds de ontdekking van deze objecten, behoort Pluto bijvoorbeeld sinds 2006 ook tot deze groep, Pluto is dus niet langer een planeet, maar behoort inmiddels tot deze bijzondere groep van miniplaneten of ijsdwergen. Overigens was de discussie in de professionele astronomie of Pluto een planeet of een komeet was, al sinds zijn ontdekking in 1930 door Clyde Tombough, aan de gang.

Omdat, door de ontdekking van deze nieuwe hemellichamen, de grens tussen planeten, kometen en planetoïden leek te vervagen, heeft men deze objecten onder de nieuwe noemer TNO's gerangschikt. Hiermee zijn nieuwe inzichten ontstaan over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel. Alex zal tijdens de lezing in kort bestek het actuele beeld van ons zonnestelsel en het ontstaan daarvan doornemen. Later zal hij wat langer aandacht schenken aan de TNO's, ijsdwergen aan de rand van ons zonnestelsel.

Voor het bijwonen van de lezing dient men zich aan te melden op: aanmeldingen@sterrenwacht-mercurius.nl of telefonisch op: 0184-490660.

advertentie
advertentie