Wereldlichtjesdag in Sliedrecht

Nieuws

Troost en begrip voor ouders die kind verloren

SLIEDRECHT - Wereldlichtjesdag is een wereldwijd evenement waarbij ouders die een kind hebben verloren gezamenlijk een kaarsje aansteken voor hun dochter of zoon. Daarbij draait het om troost en begrip. Ook de Sliedrechtse Amy van Stralen zocht dat na het overlijden van haar dochter, maar om een Wereldlichtjesdag mee te maken moest ze aardig wat kilometers maken. ,,Hoe mooi zou het zijn om dit eens in Sliedrecht te organiseren."

Door Caroline Voorbergen

Dat twitterde ze in januari waarop Nicole Boer direct reageerde. Boer, bestuurslid van Sliedrecht Bruist, pakte het initiatief op en zo was een nieuw evenement geboren. Op zondag 8 december zal het voor de eerste keer plaatsvinden in het centrum van Sliedrecht. Niet alleen voor Sliedrechters maar voor de hele regio Alblasserwaard/Drechtsteden.

,,Wereldlichtjesdag wordt wereldwijd elk jaar op de tweede zondag van december gehouden. Om 19.00 uur lokale tijd wordt overal een grote kaars met het symbool van het evenement ontstoken. Met die vlam worden alle kleine kaarsjes voor overleden kinderen aangestoken", vertelt Van Stralen, die het vorig jaar in Apeldoorn meemaakte. ,,Iedereen uit de regio die een kind heeft verloren is welkom. Zowel jonge ouders van een kindje dat niet eens de kans kreeg voor een eerste ademhaling als oudere mensen die hun volwassen zoon of dochter herdenken. Ook maakt het niets uit hoe lang het geleden is. Juist als lotgenoten onder elkaar hoef je niet uit te leggen dat je ook na vele jaren nog altijd behoefte hebt aan troost en begrip."

Mensen moeten zich wel opgeven. ,,Ze kunnen daarbij aangeven of ze misschien iets willen voordragen. Een gedicht, tekst, lied, muziekstuk. Het kan allemaal als we het van te voren maar weten", zegt Van Stralen. Mensen kunnen dit doorgeven via wereldlichtjesdagsliedrecht@gmail.com.

Nicole Boer heeft inmiddels de vergunning geregeld en is bezig met de muzikale omlijsting. ,,Er komt een klein orkestje en het lied 'Precious Child', speciaal geschreven voor Wereldlichtjesdag, wordt gezongen", aldus Boer. Dominee Joost Schelling is benaderd voor de begeleiding en teksten.

Alle Sliedrechters kunnen overigens een steentje bijdragen. Of beter gezegd, een potje. ,,We hebben heel veel kleine glazen potjes nodig, bijvoorbeeld van babyvoeding of jam. Deze zijn tot en met 28 september in te leveren - graag zonder etiket - bij de Sliedrechtse supermarkten Bas van der Heijden, C1000 en Jumbo in een speciaal daarvoor bestemde krat."

Verder zoekt de organisatie onder meer waxinelichtjes, vuurkorven en vrijwilligers voor diverse klusjes. ,,Zo komen we graag in contact met iemand die kaarsen met het logo van Wereldlichtjesdag kan maken. En uiteraard zijn donaties heel welkom." De bijdragen kunnen gestort worden op rekeningnummer 1594.89.415 (Rabobank) op naam van Sliedrecht Bruist, onder vermelding van Wereldlichtjesdag, naam en e-mail adres.

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/WereldlichtjesdagSliedrecht.

advertentie