Afbeelding
Archief BDUmedia

Raad verdeeld over toekomst stedenband

Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse gemeenteraad kwam dinsdagavond niet tot een beslissing over de motie 'Geen vissen maar hengels'. De motie van SGP-ChristenUnie en CDA gaat over een meer duurzame continuering van de vriendschapsband. PvdA, VVD en PRO Sliedrecht zagen er geen heil in waardoor het voorstel 8 stemmen voor en 8 stemmen tegen kreeg. Dinsdag 8 oktober mogen de raadsleden nog een keer stemmen.

Door Caroline Voorbergen

Met de motie willen de indieners de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orastië richtlijnen meegeven voor een meer duurzame invulling van de vriendschappelijke band met het Roemeense stadje. ,,De energie mag niet verbrokkelen in losse projecten, zoals de afgelopen tien jaar vaak het geval is geweest", lichtte Rien Visser (SGP-CU) de motie toe. ,,Het college zou samen met de stichting drie speerpunten moeten formuleren - bijvoorbeeld jeugd, gezondheidszorg en milieu - en daar duurzame projecten aan moeten koppelen."

PRO Sliedrecht vroeg zich af of dit wel een taak van de gemeente is. ,,We hebben het hier over een zelfstandige stichting en daar heeft de gemeente helemaal geen zeggenschap over", aldus Wim Blanken, die de motie derhalve 'overbodig' noemde.

De PvdA stelde het nut van de stedenband ter discussie. ,,We hebben het over een democratisch land dat lid is van de Europese Unie. Is hulp nog wel nodig?", vroeg Connie de Bruin, die bewust voor het woord 'hulp' koos. ,,Eigenlijk zou een stedenband een uitwisseling moeten zijn, waarbij beide partijen er op een of andere manier beter van worden. Dat staat ook in de doelstelling, maar daar heeft Sliedrecht de afgelopen tien jaar niet veel van gezien."

De VVD ziet ook niet veel in 'eenzijdige ontwikkelingshulp naar Roemenië', zoals Len van Rekom het noemde. ,,Dan kunnen we beter een stedenband met een ander land aangaan", aldus de VVD'er. ,,De stichting doet mooi werk en verdient al onze lof", haastte hij ook te zeggen, ,,maar heeft daar de gemeente en onze financiële bijdrage niet bij nodig. De stichting kan dit prima zelf bedenken en initiëren."

advertentie