Nieuwe Hooizolder officieel open

14 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De nieuwe Hooizolder is vrijdag 13 september officieel in gebruik genomen. Het nieuwe onderkomen van het Natuur en Milieueducatiecentrum werd voor het overgrote deel gesponsord door de Sliedrechtse Kringloopwinkel. ,,We hopen met onze bijdrage het centrum veiliggesteld te hebben van bezuinigingen", deed Arie de Ruiter van de Kringloopwinkel een oproep in zijn speech.

Aan de nieuwe Hooizolder hing een prijskaartje van ongeveer drie ton. ,,We hebben er dan ook ruim vijf jaar voor moeten sparen", zegt De Ruiter. ,,Maar dit is wel precies wat we zochten. We wilden een groter project met een duurzame doelstelling waar we ons geld aan konden schenken. Dit gebouw is op milieuvriendelijke wijze gerealiseerd en op het dak komen nog zonnepanelen. Perfect dus."

Ook Carl van Rijn, coördinator van de Hooizolder, benadrukte het groene aspect. ,,Niet alleen het gebouw is duurzaam, ook hebben we een Duurzaamheidsplein, met producten zoals de wormenbak. Maar ook Sliedrechtse bedrijven die iets doen op het gebied van duurzaamheid kunnen hier hun producten tonen."

De manier waarop de nieuwe Hooizolder gerealiseerd is stemt hem tot grote tevredenheid. ,,Het cirkeltje is rond. Sliedrechters brengen hun overbodige spullen weg en van al die dubbeltjes en kwartjes hebben we dit kunnen laten bouwen", zegt Van Rijn. ,,Uiteraard ook dankzij de goede samenwerking met de gemeente en de steun van heel veel vrijwilligers."

Wethouder Ad de Waard sprak van "een bijzondere voorziening voor een dorp van de omvang van Sliedrecht". ,,Veel gemeenten zullen er jaloers op zijn." In reactie op de oproep van Arie de Ruiter zei de wethouder: ,,Ik zal mijn best blijven doen dit centrum in stand te houden. En ik hoop dat Carl met zijn grenzeloze enthousiasme nog heel veel Sliedrechtse kinderen liefde en respect voor de natuur mag bijbrengen."

De Hooizolder verzorgt, in samenwerking met scholen uit Sliedrecht (en enkele buurgemeenten), themalessen, milieulessen, veldlessen, doe-het-zelf lessen en Ecokids. Het NME-centrum is te vinden bij de kinderboerderij in het Burgemeester Feitsmapark 1.

advertentie
advertentie