Ogen testen op Maculadegeneratie

27 september 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het Optometristen Collectief Rijnmond organiseert in het kader van World Sight Day van 7 tot en met 12 oktober een Maculaweek. Tijdens deze week kan met de ogen laten testen op Maculadegeneratie, een oogaandoening waarbij uw centrale gezichtsvermogen geleidelijk achteruitgaat. Met name 55-plussers worden uitgenodigd voor een Maculascreening. Een van de deel nemers is Van den Berg optiek en optometrie in Sliedrecht.

Maculadegeneratie is een aandoening waarbij het gezichtsvermogen in het midden, het scherpste zicht, achteruitgaat. Naar schatting hebben in Nederland 70.000 tot 100.000 mensen Maculadegeneratie.

In de loop van tijd kunnen er klachten ontstaan, waaronder: een wazige of donkere vlek die steeds met uw oog meebeweegt en een vervorming van het beeld dat u ziet. Risicofactoren waardoor de kans op Maculadegeneratie wordt vergroot, zijn leeftijd, geslacht, roken, voeding en ook erfelijkheid speelt een rol.

Degenen die zich laten testen, krijgen een vragenlijst waarin onder andere wordt gevraagd naar leeftijd of Maculadegeneratie voorkomt in de familie, medicijngebruik en of men last heeft van beeldvervorming. Daarnaast wordt er tijdens de screening het gezichtsvermogen bepaald, er wordt een foto gemaakt van het netvlies en een test met de Amslerkaart gedaan.

Voor meer informatie over het Optometristen Collectief Rijnmond en de deelnemers aan deze actie: www.oogzorgspecialisten.nl.

advertentie
advertentie