Nasrin Sotoudeh vrij

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Iraanse mensenrechtenadvocatoe Nasrin Sotoudeh en elf andere politieke activisten zijn vrijgelaten. Amnesty International hield voor haar eerder dit jaar de 4weeksforfreedom-campagne en in Sliedrecht werd een handtekeningenactie gehouden.

Sotoudeh werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege 'propaganda tegen de staat'. 'Ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk dat jullie hebben gedaan', zei Sotoudeh na het verlaten van de gevangenis.

De vrijlating is een positieve stap, maar Amnesty is ook bezorgd. Het is namelijk nog niet bekend of Nasrins vrijlating onvoorwaardelijk is. Bovendien zitten in Iran duizenden anderen nog steeds achter tralies omdat ze vreedzaam opkwamen voor hun mening. Om de vrijlating meer te laten zijn dan een symbolische maatregel, moeten de Iraanse autoriteiten Nasrins veroordeling definitief ongedaan maken, het reisverbod van haar familie opheffen en haar toestaan haar werk weer op te pakken. In een brief aan de Iraanse regering zal Amnesty deze zorgen uitspreken.

advertentie
advertentie