“Bel 112, daar pak je boeven mee!"

1 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Dit offensief is gestart naar aanleiding van het toenemende percentage woninginbraken in de Alblasserwaard afgelopen jaar. “Het oplossingspercentage van de woninginbraken is bijna evenveel gestegen, maar we willen de inbraken terugdringen. We willen verbetering zien in het tegengaan ervan. Een woninginbraak wekt angst op onder de slachtoffers, het is een inbraak op je privacy. Het geeft een onveilig gevoel als een vreemde ongevraagd aan je spullen zit. Dat willen we voorkomen. Een gemeenschappelijke aanpak is hierbij van groot belang." In samenwerking met de media wil de politie burgers oproepen ogen en oren te zijn voor de politie.

REGIO - “De rol van de burger is misschien wel het belangrijkst als het gaat om het tegengaan van woninginbraken". Dat sprak Ron van Dijk, teamleider van team Alblasserwaard tijdens de presentatie van het plan van aanpak rondom het 'Donkere dagen offensief' in Papendrecht.

Heterdaadaanhoudingen

De slogan 'Bel 112, daar pak je boeven mee!' krijgt hierin de nadruk. “Helaas twijfelen mensen te vaak of ze het alarmnummer moeten bellen. Niet bellen kan vaak een gemiste kans zijn." Van Dijk geeft toe dat er ook fouten worden gemaakt wanneer mensen het alarmnummer bellen. “Mensen worden soms niet serieus genomen of er wordt niets mee gedaan wanneer ze het alarmnummer bellen bij een verdachte situatie. Dat vinden wij erg jammer, maar helaas hebben we niet altijd genoeg mankracht. Het zijn continue keuzes die we moeten maken, maar we willen toch de mensen aansporen niet te twijfelen bij verdachte situaties, maar het te melden. We merken dat het werkt en dat we juist door de directe meldingen inbrekers vaak op heterdaad kunnen betrappen".

Woninginbraken krijgen een hoge prioriteit, het is een 'High impact crime'. “De impact is groot wanneer je een inbraak meegemaakt hebt. Ook als het dichtbij komt raakt je dat. We willen daarom de inbrekers voor zijn." De politie adviseert dan ook nadrukkelijk om een woning niet aantrekkelijk te maken voor een inbreker. “Goed hang- en sluitwerk en het laten branden van een licht zorgt ervoor kan een inbreker laten afzien van zijn geplande inbraak. Ze hebben hekel aan licht en vertraging", meldt Geers. “Ook is het verstandig om waardevolle spullen zo min mogelijk in het zicht te leggen."

De acties die ondernomen worden in om inbraken tegen te houden zijn niet nieuw, maar de politie hoopt meer effect te hebben door de samenwerking met de burgers en de media die het onderwerp aan het licht brengt.

advertentie
advertentie