'De rol van ouders aan tafel'

15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Bij binnenkomst valt meteen een gedekte tafel op met verschillende maaltijden. Jeugdverpleegkundige Agnes Heijstek en diëtiste Naomi de Jong van Rivas Zorggroep zullen hier later in de workshop meer over vertellen. De opkomst is met twee deelnemers laag te noemen. ,,Dat is jammer omdat het voor veel ouders interessant is," zegt Agnes. ,,Ook door de filmopnamen van kinderpsycholoog Tischa Neve die getoond worden en de ervaringen die deelnemers met elkaar kunnen delen. Het is voor een  goede ontwikkeling van een kind belangrijk goed te eten en te bewegen. Hoe kun je dit als ouders toepassen? De workshop bestaat al langer en sluit goed aan in deze Week van de Opvoeding."

SLIEDRECHT - Wat als een kind te weinig beweegt of niet wil eten en dit strijd aan tafel oplevert? Wat betekent de rol van de ouders hierin. Kan het gezellig zijn aan tafel? Thema's waar het Centrum voor Jeugd en Gezin Sliedrecht (CJG) donderdag 10 oktober aandacht aan besteedde tijdens de workshop Eetplezier en Beweegkriebels voor ouders met kinderen van een tot vier jaar.  Een workshop die plaatsvond in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding.

Te veel of te weinig

Het is bekend dat er onder kinderen steeds vaker overgewicht wordt geconstateerd. ,,Hoe eerder dingen aan het licht komen, hoe eerder we ze kunnen helpen," vertelt Agnes. ,,Met de workshop willen we bereiken dit voor te zijn. Het is preventief en is een herkenning voor de ouders." Er zijn diverse redenen voor overgewicht. ,,Kinderen eten bijvoorbeeld te eenzijdig, er wordt meer fastfood gegeten, ouders pakken vaker de auto. Er wordt ook minder bewogen. Ouders zien soms de mogelijkheden niet die er zijn om er op uit te trekken met hun kind."

Vanavond zijn de twee deelnemers Zamira en Anneke vooral benieuwd hoe ze hun kind juist wèl aan het eten krijgen. ,,Bied vaak nieuwe smaken aan, geen dwang en maakt het gezellig," zegt Agnes.  Naomi vult aan: ,,Een goede voeding is niet alleen van de warme maaltijd afhankelijk." Ze bespreekt hierop met de deelnemers de alternatieven die ze hun kinderen kunnen geven.

Belonen of straffen

,,Je moet kinderen niet straffen of belonen met etenswaren," zegt Naomi. ,,Hiermee gaan ze eten/snoepen associëren met emotie. Samen puzzelen als beloning is veel leuker. Zorg voor een vast snoepmoment. Probeer als het kind aan tafel negatief is, geen aandacht te geven. Wanneer het kind positief is wel. Besteed dan aandacht aan leuke dingen. 20 minuten is lang genoeg om aan tafel te zitten. Is het eten niet op, haal het dan weg. Geef gewoon een normale portie van een toetje. Dit staat los van de gewone maaltijd. Maar geef later ook niet meer iets extra's. Kinderen leren zo hun hongergevoel te herkennen. Het volgende eetmoment is gewoon de boterham bij het ontbijt."

Tijdens een van de getoonde filmpjes wordt ook duidelijk hoe belangrijk het is om als ouder het goede voorbeeld te geven. Agnes: ,,Kinderen leren het meest van wat ze jou zien doen, dan wat je zegt dat ze moeten doen."

Gedekte tafel

Op de tafel in de hal staan drie hoofdmaaltijden als voorbeeld voor een volwaardige dagvoeding voor een kind van een tot vier jaar plus tussendoortjes en vocht. Naomi vertelt over de vele mogelijkheden om lekker en verantwoord te eten en bespreekt de verschillende sappen en tussendoortjes die op tafel staan. Helaas voor de chocoladefans is chocolade, hoe lekker het ook is, een van het slechtste broodbeleg. ,,Appelstroop, jam en fruit zijn dan goede vervangers." Van de pakjes drinken die op tafel staan mag geraden worden welke de meeste suiker bevat. Het 200 ml pakje chocolademelk wint met wel 8 suikerklontjes! Naomi: ,,Als je kind een pakje drinkt, laat hem op andere momenten dan gewoon water drinken."

De avond heeft veel nieuwe inzichten geboden waar de deelnemers thuis mee aan de slag kunnen. De eerstvolgende workshop wordt gegeven op donderdagavond 28 november in het pand van CJG Sliedrecht aan de Nicolaas Beetsstraat 2-6. Voor meer informatie en aanmelden: www.rivas.nl.

advertentie
advertentie