Thuiszorg leert blussen

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

'Ouderen lopen een groter risico bij brand'

SLIEDRECHT - Tientallen thuiszorgmedewerkers vulden afgelopen maandag de zaal van de brandweerkazerne in Sliedrecht. Het was de eerste bijeenkomst die de brandweer Zuid-Holland-Zuid hield in het kader van de landelijke brandpreventieweken, om zo indirect ouderen en verminderd zelfredzamen te kunnen bereiken. Zij lopen een groter risico om te overlijden bij brand. De thuiszorgmedewerkers kregen voorlichting over de brandveiligheid in reguliere woningen en hoe gevaar, indien mogelijk, weg te nemen is. Ook werd er driftig geoefend met het blussen van een brand.

Door Ton Vermeulen

Marco Troost, heet de medewerkers, die zich vrijwillig hebben opgegeven welkom, waarna Maartje van Toor de presentatie verzorgt. Het blijkt dat de tegenwoordig in huis gebruikte materialen, een ruimte al binnen enkele minuten met rook vullen bij brand. Rook is het belangrijkste gevaar tijdens een brand en zo komt de brandweer al snel te laat om in te grijpen. Door preventie hoopt ze dat er minder slachtoffers vallen. In een filmpje is te zien hoe snel een klein vuurtje een hele kamer in vlammen zet en dikke rook veroorzaakt. "Rook stijgt naar boven. Als je laag bij de grond blijft kun je nog weg," licht Maartje het filmpje toe. Ze legt de nadruk op samenwerking. "Als er zich onveilige situaties voordoen bij een cliënt, geef dat dan door aan de leidinggevende en familie, om samen naar een oplossing te kunnen zoeken." Een vluchtplan en het rookmelderteam, een vrijwilliger kan gratis langskomen om rookmelders op de juiste plaats te bevestigen, komen aan de orde.

De voorlichting is vooral praktisch. In tweetallen wordt nagedacht over diverse brandonveilige situaties als roken en gebruik van oplosmiddelen.

"Ik wil weten wat veilig is en wat niet," vertelt Mia de Bruyn gemotiveerd in de pauze. Ze komt uit Nieuw Lekkerland en werkt bij Alfacheck. Ze heeft zelf enkele gevaarlijke situaties meegemaakt. "Ik was thuis in slaap gevallen door koolmonoxide. Ik had de ramen tegen elkaar open staan, want ik voelde aan dat er iets was. De CV monteur ontdekte koolmonoxide en kwam erachter dat de schoorsteen verstopt zat. De ketel had dicht moeten slaan, maar het is nu opgelost."

We gaan naar buiten waar geoefend wordt om een vlam in de pan met een blusdeken te doven. Marcel van Wijgerden hijst zich in een brandweerpak om de deelnemers bij te staan. Dirk Bassa geeft toelichting: "Een blusdeken kost niets en je hebt geen onderhoud. Ga nooit lopen met de pan en gooi er geen water overheen." Hierna wordt er geoefend met een CO²blusser. "Het is een perfect middel voor thuis; een poederblusser is funest voor al je spullen," vertelt Dirk.

Na de oefening wordt er in de zaal nog wat gedronken en nagepraat. "Ik dacht: het is niks voor mij hoor, maar eigenlijk is het heel eenvoudig", vertelt Marian Boshoven, die net geoefend heeft met de deken. "Het blussen staat wat verder van je af", vertelt mevrouw van Heteren die daarom voor de CO²blusser heeft gekozen.

advertentie
advertentie