Veerdienst gaat meer aansluiten bij wensen reiziger

28 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - De veerdienst Gorinchem gaat de dienstregeling, tarieven en andere voorwaarden van verschillende verbindingen meer laten aansluiten bij de wensen van de reizigers. Dat gebeurt op basis van onderzoek naar de ervaringen van het afgelopen jaar en betekent een flinke ingreep. Alle maatregelen gaan per 1 januari 2014 in.

De afgelopen maanden heeft de veerdienst een intensief onderzoek en analyse traject doorlopen. Doel was om te komen tot een gedegen actualisatie van de businesscase Veerdienst met de focus op het traject Boven Hardinxveld-Werkendam-Gorinchem-Sleeuwijk - hoewel deze natuurlijk niet los te zien is van de overige veerverbindingen. En daarmee de tegenvallende exploitatiecijfers ten goede te keren.

De tarieven gaan omlaag met als doel om het aantal reizigers te laten toenemen. En de dienstregelingen worden beter afgestemd op vraag en aanbod. Dit werkt aan twee kanten: er wordt meer gevaren als de vraag het grootst is en wordt minder gevaren als de vraag naar vervoer laag is. Uiteraard altijd uitgaande van een goede basisvoorziening.

Op het traject Werkendam-Gorinchem gaat een enkeltje van €3,00 naar €2,00; een 10-rittenkaart van €17,80 naar €13,00; een scholierenabonnement van €500,00 naar € 275 en voor een volwassene van €750,00 naar €375,00. Er komt één abonnement dat op alle trajecten geldig is. Daarmee kunnen abonnementhouders voor dezelfde prijs ook van andere verbindingen gebruik maken. De fiets mag gratis mee op alle veerboten. Dat is duurzaam en past in de uitgangspunten van het fietsplan en de veerdienst. Dit is met name een groot voordeel voor scholieren die het voor- en natraject vaak met de fiets afleggen. De afvaarten op koopavond vervallen. Daar was relatief weinig vraag naar. Maar de reiziger kan wel tegen het reguliere veertarief terug vervoerd te worden tussen 21:30 en 22:10 uur met de Watertaxi. Een extra bijzondere terugvaart dus. Omdat er nauwelijks vraag naar is, vervallen 's winters de afvaarten op zondag tussen Gorinchem-Sleeuwijk-Werkendam-Hardinxveld. Op werkdagen wordt er vaker tussen Woudrichem en Gorinchem gevaren. 's Middags vanaf 14:15 uur wordt er gedurende het gehele jaar een halfuurdienst gevaren. Dat sluit beter aan bij de schoolroosters, waardoor scholieren eerder gebruik zullen maken van de Veerdienst. Op zaterdag en zondag (zomer) wordt er elk uur in plaats van ieder half uur op Gorinchem-Sleeuwijk-Werkendam-Hardinxveld gevaren. Tijdens evenementen wordt er extra gevaren. De tijden voor verschillende veerverbindingen worden aangepast. Er komt een nieuwe duidelijke dienstregeling waardoor het voor reizigers duidelijker moet worden wanneer ze welk veer moeten nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie