Koud winderig weer vraagt om erwtensoep

Nieuws

H'VELD-G'DAM - De slechte weersomstandigheden doen ons naar goede winterkost verlangen. Dat is mooi, want winkeliers van De Giessenhof houden vrijdagmiddag en -avond vanaf 16.00 uur de Snertfair. Vijftien deelnemers, in kramen aan de Peulenstraat, delen dan minstens 75 liter aan ambachtelijk gemaakte erwtensoep uit.

Door Annika Both

De wind waait woest, de bomen verliezen hun bladeren en de lucht is vervaarlijk donker. Dat vraagt om een lekker kommetje stevige erwtensoep. Liefhebbers ervan kunnen hun hart ophalen aanstaande vrijdag in de Peulenstraat. Winkeliersvereniging de Giessenhof organiseert dan de allereerste Snertfair, na het succes van de eerdere visbakwedstrijden. ,,Ook zonder een professionele kok te zijn kun je mee doen aan de wedstrijd. Het is voor iedereen toegankelijk'', vertelt Marian Smits van Kids & Koters.

Vanaf 16.00 uur is het winkelend bezoek reeds welkom om al snuffelend de verschillende kraampjes langs te gaan. Om 19.00 uur komen de grote pannen op tafel en wordt er twee uur lang soep uitgedeeld, mits de lekkernij eerder op is. ,,Soep van ambachtelijke makelij, beter kan niet.'' De deelnemers moeten minstens vijf liter soep koken. Met vijftien deelnemers is dat al gauw opgeteld een hoeveelheid van 75 liter. De kokerellende deelnemers moeten daarnaast in ieder geval twee verplichte ingrediënten gebruiken: biologische spliterwten van drogisterij Ouwerkerk en twee rookworsten van de Hema.

Bezoekers kunnen naar hartenlust proeven en daarna hun favoriet kiezen, maar het definitieve oordeel ligt bij de jury. Die bestaat uit maître Frank Honders van restaurant Kampanje, verkoopadviseur Cora Versteeg van de BDU (uitgever van deze krant) en loco-burgemeester en wethouder Cor de Jong. Het driekoppige panel zal op hoge snelheid moeten proeven, want om 21.15 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het plein van Den Bogerd.

Op de fair staan verder kramen van de winkeliers van de Giessenhof, maar ook Oriflame, verschillende politieke partijen, vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem, zangvereniging Volharding en stichting Naar House. Restaurant de Koperen Snor verzorgt horeca op Den Bogerd, daarnaast zijn er een poffertjeskraam en andere kramen met allerlei hapjes en drankjes. De hooi- en strokapel uit Ridderkerk brengt fijne deuntjes ten gehore.

Het is kort dag, maar wie nog een kraam wil bemannen, kan zich nog steeds aanmelden. Een kraam kost doorgaans 40 euro, voor verenigingen en stichting is dat 25 euro. Ook kinderen die hun spulletjes willen verkopen kunnen zich (gratis) opgeven. Dat kan via degiessenhof@gmail.com of bij Kids & Koters.

Foto-onderschrift: Jeroen Ouwerkerk en Marian Smits verheugen zich al op een kommetje snert.

advertentie
advertentie