Relatieavond Hoek en Blok

8 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Strafrecht op een luchtige wijze gebracht' luidde de belofte op de uitnodiging van Hoek en Blok. Luchtig was het zeker, maar de boodschap van topstrafpleiter Wim Anker was uiterst serieus en schuurde nog wel eens met de rechtvaardigheidgevoelens in de zaal. Het puntje van de stoel was dan ook de plek van veel genodigden. Over pedofielen, flitspalen, waarheidsvinding en doodsbedreigingen vol spelfouten. Oftewel de vijf principes van Anker & Anker.

,,Wij zijn er niet voor de waarheidsvinding." De toon is gezet. Je kunt van Wim Anker vinden wat je vindt, maar aan duidelijkheid laat hij niets te wensen over. ,,Ons uitgangsprincipe is dat we maar één belang hebben en dat is het belang van de verdachte. Hoe gruwelijk de zaak ook is." Daar kan Anker over meepraten. In de 32 jaar dat hij samen met tweelingbroer het kantoor in Leeuwarden runt, heeft hij in een groot aantal spraakmakende cases de verdediging op zich genomen. Van de belagers van Meindert Tjoelker en de extreemrechtse partij CP'86 tot aan seriemoordenaar Koos Hertogs en de eigenaar van café De Hemel in Volendam. De zaak die volgens Anker echter de doorbraak bracht, was de verdediging van de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, Ferdi E. "Die zaak bepaalde voor ons het verschil tussen een regionaal kantoor en een landelijke praktijk."

Levenslang

Inmiddels telt Anker & Anker Strafrechtadvocaten 26 medewerkers. Een hechte club, zo vertelde Anker trots. De laatste exit was in januari 1991. ,,Wie bij ons tekent, heeft levenslang." Het hebben van heldere principes is daar zijns inziens mede debet aan. 'Cliënten bellen ons', is er daar één van. ,,Wij nemen nooit zelf contact met iemand op. Advocaten die dat wel doen, noemen we cowboys." 'Geld speelt geen rol' is een ander principe. ,,Mensen denken dat wij die spraakmakende zaken doen vanwege de verdiensten, maar 90 procent van mijn werk is pro deo. Dat levert dus maximaal 900 euro per casus op. Voor het hele kantoor ligt het pro deo-percentage op 60." Wie de gebroeders Anker betaald wil inzetten, tikt 280 euro per uur af. ,,Tamelijk bescheiden in vergelijking met collega confrères." Dat betekent overigens niet dat daarmee enige zeggenschap in de te volgen strategie wordt verkregen, want principe 3 van de Anker-filosofie luidt: 'wij hebben de regie, niet de cliënt'. ,,Wij bepalen of iemand wel of niet ter zitting verschijnt en wij bepalen of iemand schuld bekent of ontkent. Nooit de cliënt zelf." De lastigste categorie klanten is volgens de hartstochtelijke SC Heerenveen-fan dan ook die der advocaten. ,,Elk jaar hebben we er wel een stuk of zeven die zich tot ons wenden voor drugsbezit, bedreiging of iets dergelijks."

Robert M.

Met als wapens onmiskenbaar charisma, droge humor en fraaie zegswijzen wist Anker niet alleen de 300 toehoorders te boeien, maar ook veelvuldig aan het lachen te brengen. Het was echter principe 2 dat tijdens de borrel achteraf, nog menig keer werd besproken. ,,We staan iedereen bij. Dat vraagt de wet ook van ons." Dat daarbij het gesprek automatisch naar de verdediging van kinderverkrachter Robert M. werd getrokken, was logisch. Het 1,2 miljard pagina's tellende dossier had de zestigjarige advocaat op menig doodsbedreiging en hatemail komen te staan. ,,4.500 en ik heb ze allemaal gelezen. Ik maak me er ook wel zorgen om. Mensen tellen niet meer tot 10. Niet eens tot 5. Ze reageren zó impulsief. In de zaak van Ferdi E. hebben we twee ansichtkaarten en een brief ontvangen. Nu, met mail is er geen enkele drempel meer." Om het niveau van de mails te typeren, gaf Anker nog aan dat 92 procent anoniem verstuurd wordt, elke zin met gemiddeld twaalf uitroeptekens wordt afgesloten en minstens vier taalfouten bevat. ,,Iemand wist zelfs in het woord 'pedofiel' alleen al vier schrijffouten te maken."

Moszkowicz

Gepassioneerd verhaalde Anker over zijn diverse klantenkring, de clashes met staatssecretaris Teeven en de dertien keer dat door zijn optreden wetswijzigingen doorgevoerd waren. Strafpleiterij is het mooiste beroep ter wereld, wilde de inwoner van Akkrum de relaties van Hoek en Blok maar meegeven. ,,En Moszkowicz zijn we kwijt. Dat is ook goed nieuws." Ter afronding sloot hij af met de zaken waar hij het meest en minst trots op was. Bovenaan zijn palmares prijkt de uitspraak van de Hoge Raad van 15 december 1995, waardoor justitie sinds die tijd een correctie van drie procent bij snelheidsovertredingen moet toepassen. ,,Dat was voor het eerst dat we positieve post hebben ontvangen." Bij het 'minst trots' refereerde de Fries aan de zeven door hem verdedigde verdachten die tot levenslang veroordeeld zijn. ,,Bij twee daarvan heb ik toch sterke twijfel of ze daar wel terecht zitten." Blijkbaar wint de waarheidsvinding het af en toe toch een beetje van de principes.

advertentie
advertentie