Geke Hoogstins beoordeelt geschilderde koeien bij De Vries

14 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een betere jury voor de wedstrijd 'Schilder een koe', georganiseerd door de jubilerende Firma De Vries, is niet denkbaar. Op 23 november komt de Drentse landschapskunstenaar Geke Hoogstins naar de Kerkbuurt om als eenvrouwsjury ter plekke de ingezonden geschilderde koeien te beoordelen.

Anne de Vries: ,,Het begon allemaal met het zien van aantal giclées van Geke. Jeanine en ik waren onmiddellijk gecharmeerd van de door haar geschilderde koeien. Zo ontstond het idee om het 65-jarig jubileum in het teken te stellen van de koe. Eerst zijn we naar Drenthe geweest om haar te ontmoeten; er was meteen een enorme klik. Terug in Sliedrecht hebben we het idee verder uitgewerkt."

Het resultaat liegt er niet om. Op 21 september werd een expositie geopend waarin de koe centraal staat. Dat gebeurde in de vorm van een open atelier; schilderes Ina Hoogendoorn legde er samen met haar cursisten de laatste hand aan een aantal zelfgemaakte koeienschilderijen. Gecombineerd met het werk van andere schilders, onder wie ook Geke Hoogstins, is de expositieruimte gevuld met één en al koe. Inmiddels zijn de eerste inzendingen binnen, zo komen er gestaag nog meer geschilderde koeien bij. Inzenden kan nog tot 20 november, de expositie loopt door tot en met 30 november.

De veelzijdigheid van Geke blijkt snel tijdens een gesprek met haar. ,,Creativiteit zit van binnen en moet er uit. Het is als champagne die geschud is in een fles en tegen de kurk aandrukt." Het uit zich bij haar op verschillende gebieden met als rode draad schilderen, dans en theater. Daarbij heeft ze een grote fascinatie voor de mythische verhalen en historie van het Drentse landschap. Dit alles is bij elkaar gekomen in de door haar geschreven sage 'Walkyre echo's' dat ze bewerkte voor een danstheatervoorstelling. Met haar eigen schilderijen verwerkt in film en decor. Inmiddels staat er een nieuwe voorstelling op stapel onder de naam terugkeer naar Gaia. Lees er alles over op www.gekehoogstins.nl.

Veel van haar kunst bevat boodschappen, gericht op behoud van de aarde of tegen het onrecht dat kinderen wordt aangedaan. Dat geldt niet zozeer voor het schilderen van koeien: ,,Dat doe ik voor mijn plezier. Als kind ben ik in Groningen opgegroeid tussen de koeien. Mijn oom Ypke vertelde er verhalen bij, hij gaf elke koe een eigen identiteit. De koeien die ik schilder hebben ook elk een eigen identiteit, net als in werkelijkheid." Voor wat betreft de jurering beoordeelt ze straks het werk op creativiteit, techniek, compositie en kleurgebruik. "Ik vind het resultaat bij voorbaat al goed; mensen zijn speciaal voor deze wedstrijd gaan schilderen en uiten hun creativiteit. Daarmee laat je iets van jezelf zien."

Geke Hoogstins is op 23 november vanaf 14.00 uur aanwezig bij Firma de Vries. Ze praat dan graag over haar vele kunstuitingen. Om 16.00 uur volgt de prijsuitreiking, de hoofdprijs is een ingelijste glicée van Geke ter waarde van 450 euro. Naast enkele andere prijzen is er ook een publieksprijs van de bezoekers aan de expositie.

Geke Hoogstins met één van haar werken getiteld 'Dorstige dames'. (Foto: Anne de Vries)

advertentie
advertentie