Amateurkunst in De Drechtstreek

23 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In Residentie De Drechtstreek aan de Lijsterweg wordt met enige regelmaat geëxposeerd. In de komende drie maanden zijn er werken te bewonderen van twee lokale amateurkunstenaars. Het publiek is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de schilderijen van Bram Lingen en de houtsculpturen van Maarten de Winter.

Door Ria Scholten

Velen kennen Bram als directeur van het Rotterdamse familiebedrijf Muijs & Co Bouwmaterialen en zijn bestuurswerk ten behoeve van het Speciaal Onderwijs in de regio Drechtsteden. Tijdens zijn drukbezette werkende leven was er weinig tijd voor kunstuitingen. "Ik schilderde eigenlijk alleen tijdens onze vakanties. Toen ik meer afstand het bedrijf ging nemen ben ik me intensiever met mijn hobby bezig gaan houden", vertelt hij. "Ik heb een aantal jaren lessen gevolgd aan de Volksuniversiteit Papendrecht en in die tijd diverse stijlen ontwikkeld. Bij het vervaardigen van mijn schilderijen maak ik gebruik van verschillende materialen en technieken."

Bram werkt zowel met olieverf als acryl en gebruikt daarvoor de kwast of het mes. "Kleuren zijn heel belangrijk voor me", laat hij weten. Dat hij zijn inspiratie uit de natuur haalt wordt duidelijk tijdens een rondgang langs de schilderijen. Verstilde polderlandschappen, maar ook zonsondergangen in schitterende kleuren en stillevens met bloemen zorgen voor een bont palet. De attente bezoeker zal tijdens een bezoekje aan de expositie op de eerste etage opmerken dat de stijl van de schilder in de loop van de jaren veranderd is. Het werkje Eze Village uit zijn beginperiode is puur figuratief, terwijl de latere versie met een veel grotere vrijheid met het mes is vervaardigd.

Maarten is met zijn hobby begonnen nadat hij gestopt was met zijn hoveniersbedrijf Mostert en De Winter. Zijn werken zijn van een geheel andere orde dan die van zijn mede-exposant. De houten beelden zijn vervaardigd uit materialen die hij langs de oevers van rivieren heeft gevonden. "Elk stuk hout heeft zijn eigen onbekende geschiedenis", laat hij weten. "Ik vind het prachtig als het door mij gevonden drijfhout een andere, vernieuwde functie krijgt. Een paar keer per jaar trek ik er met mijn bootje op uit en stroop als het ware de rivier af. Als ik een stuk hout heb gevonden weet ik in de meeste gevallen al wat het gaat voorstellen. Drijfhout heeft als voordeel dat het helemaal doorwatert is, waardoor het nauwelijks krimpscheuren geeft en niet splintert."

Maarten gebruikt voor het vervaardigen van zijn creaties voornamelijk beitels. Alleen bij grote objecten komt er een frees- of schaafmachine aan te pas. Enthousiast vertelt hij over de door hem gebruikte technieken. Een ervan is het stapelen. Hij wijst op een fraai beeldje, een engel, die uit drie delen bestaat die grotendeels nog in de oorspronkelijke staat zijn. "Ik heb de stukjes hout in een beek in Zwitserland gevonden en zag er op zekere dag opeens een engel in."

De expositie kan vanaf zaterdag 30 november van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur worden bezocht.

Foto-onderschrift: Bram Lingen (r.) en Maarten de Winter zijn trots op hun expositie.

advertentie
advertentie