Auto-inbraken

28 november 2013 om 00:00 Nieuws

Het is niet onwaarschijnlijk dat de inzet en werkzaamheden van de buurttoezichthouders in Sliedrecht Oost en West zijn vruchten gaat afwerpen. Met een doorlopend enthousiasme gaan zij avonden met elkaar op pad om een wakend oog te houden op verdachte situaties, alsmede het interieur in hun wijk. Ook hebben zij zichzelf de soms moeilijke taak opgelegd om bewoners uit preventieve overwegingen voorlichting te geven over het voorkomen van woninginbraken. Waarom ben ik zo gematigd positief? In de maanden oktober en november zijn er namelijk aanzienlijk minder woninginbraken in Sliedrecht gemeld dan tijdens die maanden in 2012. Een mooie ontwikkeling die ons de motivatie geeft om op de ingeslagen weg door te gaan. Eén van de pijlers waarop deze positieve ontwikkeling steunt is dus die preventieve voorlichting. Niet zomaar eenmalig, neen, voortdurend en met vastberadenheid. Wil je dat iets bij ons als mensen beklijft dan moet de boodschap herhaald worden. Net zo lang totdat deze in ons lange-termijn geheugen met succes is genesteld. De oude Grieken hadden het destijds al gauw door: 'Herhaling is de moeder van de wetenschap' was hun credo. Dus nogmaals, laat u uwwoning tijdens duisternis achter, kijk nog eens goed naar de deugdelijkheid van uw hang en sluitwerk.

Wat echter een bron van zorg blijft ,is het toenemend aantal auto-inbraken. Voorheen airbags, momenteel mag de portable (losse) navigatieapparatuur zich op grote belangstelling van de delinquent verheugen. Er staan vanaf 1 oktober tot 27 november inmiddels 23 aangiften op de teller. Teveel. De werkwijze is aanhoudend dezelfde. Ruitje inslaan en de aanwezige navigatieapparatuur met een getrainde armbeweging uit het dashboardkastje diepen. Niets meer en niets minder.

Ja, van navigatieapparatuur wordt men de laatste maanden behoorlijk opgewonden.

Ik hoor u zich afvragen hoe de betreffende inbreker weet dat er vermoedelijk dergelijke losse apparatuur in de auto aanwezig is? Na navraag bij een groot aantal benadeelden bleek het antwoord niet alleen simpel maar ook voor de hand liggend te zijn: De opvallende aanwezigheid van de afdruk van de zuignapsteun op de voorruit van de auto. En inderdaad, als je erop let ,is dit een volkomen plausibele opvatting.

Niet vanuit de gedachte 'het zal mij nooit gebeuren' maar meer vanuit de filosofie 'het kan mij vroeg of laat ook overkomen', doe ik u het eerbare voorstel om de voorruit van uw auto met enige regelmaat onder de loep te nemen en deze, zo nodig, eens grondig te reinigen. Mogelijk dat uw verkeersbegeleider Tom-Tom dan wat langer bij u blijft.

Klaas Blokland

Wijkagent Sliedrecht-West

Klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie