Afbeelding
Archief BDU Media

OM eist acht maanden voor doodrijden collega

29 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De 28-jarige Papendrechter die vorig jaar na de kerstborrel bij de scheepswerf van IHC in Sliedrecht zijn 64-jarige collega doodreed en vervolgens wegreed, moet wat het Openbaar Ministerie betreft een celstraf van twaalf maanden krijgen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Verder eiste justitie donderdag 28 november tijdens de rechtszitting in Dordrecht dat het rijbewijs van de man voor twee jaar ingenomen wordt en dat de man zich verplicht laat behandelen bij de reclassering.

Het ongeval gebeurt op 20 december 2012, bij de scheepswerf aan de Molendijk in Sliedrecht. Daar wordt die dag een kerstborrel gehouden. Onder de bezoekers zijn ook de toen 64-jarige IJsbrand de Haas en de nu 28-jarige verdachte K. K. Ze vertrekken beiden rond de klok van 21.30 uur. IJsbrand loopt over het fietspad en zou opgehaald worden door zijn echtgenote en K. rijdt in een auto en wil een dronken collega thuis gaan brengen.

Tijdens het wegrijden ziet de Papendrechter zijn collega over het hoofd, botst tegen hem aan. De vrouw van IJsbrand, die haar man op komt halen, ziet het ongeluk voor haar ogen gebeuren en ziet hoe haar man met zijn hoofd op straat terecht komt. K. rijdt in plaats van hulp te verlenen door. Acht dagen na het ongeval overlijdt IJsbrand in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Tien dagen na het ongeval wordt K. opgepakt door de politie, omdat een bij het ongeval gevonden auto-onderdeel van zijn auto blijkt te zijn.

“Ik was in paniek en ik wist dat ik teveel alcohol op had. Ik had die avond tien tot twaalf glazen bier op, maar dacht dat ik nog wel auto kon rijden. Ik voelde me nuchter. Ik was bezig met het vastmaken van mijn gordel. Dat wilde niet echt lukken en lette daardoor een fractie van een seconde niet op," zo verklaarde K. later tijdens zijn verhoor.

De weduwe van het slachtoffer las tijdens de zitting een verklaring voor en zei: “Zonder IJsbrand is de glans van ons leven af. Het is nog steeds onwerkelijk. Vanaf nu wil ik niet langer mijn energie steken in boosheid. Ik zet mijn energie liever in voor positieve dingen. Ik wil dat IJsbrand trots op me is, als hij langs een wolk naar beneden kijkt."

K. antwoordde huilend: “Wat mijn straf ook wordt, ik kom vrij. Die man niet meer. Ik heb heel vaak gedacht: 'Wat als het mijn vader was?'. Na het ongeval heb ik vaak aan zelfmoord gedacht. Dat was de makkelijkste keuze."

De verdachte had ook voor het dodelijke ongeval en het conflict met de schoonouders al een strafblad met alcohol gerelateerde zaken. “Hij heeft moeite met drank," zei de advocaat.

De rechtbank doet op 12 december om 13.15 uur uitspraak.

Een uitgebreider verslag van de zaak is te lezen in Het Kompas van 5 december.

advertentie
advertentie