Stunt in bekercompetitie

2 december 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de tweede ronde in de strijd om de KNSB-beker heeft het schaakteam van Sliedrecht op donderdag 28 november in eigen huis voor een stunt gezorgd door het op papier veel sterkere Haagse DD uit te schakelen.

Het Koninklijk 's-Gravenhaags Schaakgenootschap Discendo Discimus (DD) is opgericht in 1852 en is zesvoudig Nederlands kampioen. De laatste jaren spelen ze in de eerste klasse van de KNSB-competitie en dat is twee klassen hoger dan Sliedrecht 1. De Hagenaren hadden grootmeester John van der Wiel thuisgelaten, maar waren op papier nog steeds een stuk sterker dan het Sliedrechtse viertal. Van acquit ging het er hard aan toe op de borden, vooral het bord van Niels Mijnster tegen Lasr Vistisen stand al snel in vuur en vlam. En dat Niels dan op z'n best is bleek ook wel, want het werd een geweldige partij, die het Sliedrechtse talent ook wist te winnen. Daarmee was de stand weer gelijk, omdat eerder Kees Wessels het niet had kunnen bolwerken tegen Maarten van Zetten, die in het eindspel net iets nauwkeuriger was en de partij fraai besliste. Wim Pool leek langzaam maar zeker weggespeeld te worden door Gerrit Prakken, maar koos voor de tegenaanval, die er veel belovend uitzag, maar in het zicht van de remisehaven maakt Pool een inschattingsfout en kon alsnog opgeven. Het was de beurt aan kopman Peter vd Bergh om er alsnog een verlenging uit te slepen. En dat gebeurde ook nadat hij een 'wanhoopsaanval' van tegenstander Arie Werksma netjes had weerlegd

2-2 dus, op zich al een geweldig resultaat, maar de verlenging moest de beslissing brengen. Er moest dus gesnelschaakt worden. Ook na deze barageronde verscheen er echter weer een 2-2 stand op het bord: Peter vd Bergh en Wim Pool verloren, terwijl tovenaar Niels Mijnster en tijger Kees Wessels wonnen.

Voor de beslissing werd toen weer gekeken naar de uitslagen van de officiële partijen, waarbij het resultaat aan bord 4 (Kees Wessels) kwam te vervallen. Dat betekende dus dat de baggeraars de Koninklijke schakers hadden verslagen.

advertentie
advertentie