Heterdaad

13 december 2013 om 00:00 Nieuws

In mijn laatste column liet ik u weten dat er de laatste maanden op de meest uiteenlopende locaties in Sliedrecht, relatief veel auto- inbraken plaatsvonden waarbij de buit voornamelijk navigatie

apparatuur betrof. Voortdurend werden we geconfronteerd met aangiften maar bleven echter verstoken van bruikbare sporen dan wel getuigen die een signalement konden geven. En dan wordt het lastig. Waar moet je zoeken en bovendien, naar wie moet je zoeken ?

Langzaam maar zeker liep de frustratie binnenshuis op totdat… het moment van zaterdag 7 december aanbrak.

Die nacht gleed een onherkenbare politieauto vrijwel geruisloos over het plaveisel van de Krommestoep. Het was ruim na 04.00 uur. De inzittenden, een in burger geklede politieman en vrouw probeerden de opkomende slaapaanvallen onverschrokken te bedwingen. Beiden verlangden naar het moment dat zij in hun wiegje mochten kruipen en zich tegen de warme rug van hun partner konden schurken.

Ineens zagen zij hem lopen. Hij kwam vanuit de Salonstoepen liep richting de sporthal. Zijn opgetrokken schouders omringden zijn hoofd welke bedekt werd door de capuchon van zijn donkere jas. Opvallend was dat hij een rugtas droeg dat in combinatie met het late tijdstip toch op zijn minst merkwaardig op de collega's overkwam. Inmiddels waren ze klaarwakker. De slaapaanvallen waren spontaan ingewisseld voor een stoot adrenaline .

Ze besloten de man lopend te volgen. Stilletjes werd de auto in een parkeervak achtergelaten en haasten zij zich naar de sporthal. Niemand meer te zien. Ze doorzochten de donkere omgeving, spiedend naar een silhouet, een glimp of zomaar een aanwijzing. Op de Salonstoep stoten zij op een onafgesloten fiets die naast een bestelbus midden op straat geparkeerd stond. De opwinding nam toe, spanning maakte zich van hun meester.

Ze kregen hem weer in het vizier toen hij plotseling uit een brandgang kwam lopen en naar de fiets toeliep. Met gezwinde spoed fietste hij weg. Al rennend probeerden ze hem ongezien op afstand te volgen. Tijdens deze speurtocht zagen zij hem vanaf zijn fiets voortdurend met een zaklamp in auto's schijnen. Collega's werden opgeroepen en met spoed richting Sliedrecht gedirigeerd. De achtervolging werd een klopjacht. Via allerlei straten belandde men in de Havenstraat waar men trachtte de fietser tot stoppen te dwingen door fysiek contact met hem te zoeken. Enkel een jaszak kreeg men te pakken die openscheurde waarna met luid gerinkel inbrekersgereedschap op straat viel. De jacht werd voortgezet. Omgeving Dr. Langeveldplein kleurde binnen korte tijd helemaal blauw.

Uiteindelijk werd de overmacht te groot en kon hij op de Merwestraat worden aangehouden. In zijn rugtas werden vijf Tom-toms en een viertal mobiele telefoons aangetroffen.

Niet alleen bij vele benadeelden maar ook binnen het politiebedrijf maakte de frustratie vervolgens plaats voor oprechte blijdschap.

Klaas Blokland,

Wijkagent Sliedrecht - West,

klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl.

advertentie
advertentie