'Ik heb een fantastische tijd gehad'

Nieuws

Tweeënhalf jaar geleden werd Van Noordenne aangesteld om de Sliedrechtse vmbo-school weer op de rit te krijgen. ,,Er waren problemen, dat was bekend. Ik kreeg de taak om binnen drie jaar de school gezond te krijgen en daarbij te onderzoeken of het vmbo-onderwijs in Sliedrecht toekomst had. Die taak zit er nu op”, zegt Van Noordenne.

SLIEDRECHT – Het is kerstvakantie. De schooldeuren zitten twee weken op slot. Erik van Noordenne draaide vrijdagmiddag voor de laatste keer de sleutels om bij het Griendencollege. Voor de allerlaatste keer. Want de directeur krijgt in het nieuwe jaar een nieuwe sleutelbos in handen, namelijk van het Drechtsteden College in Dordrecht. Vrijdag namen de leerlingen en docenten met een feestje afscheid van de 51-jarige Hardinxvelder en konden zij meteen kennismaken met zijn opvolgster: Christa van Delen.

Dit najaar heeft de onderwijsinspectie haar vertrouwen in de school uitgesproken en het Griendencollege van de lijst zeer zwakke scholen gehaald. ,,We hebben met zijn allen een megaprestatie geleverd. Alle collega's hebben het heel goed opgepakt en zijn ervoor gegaan. Als ik daar op terugkijk en nu het resultaat zie, kan ik niet anders zeggen dan dat ik een fantastische tijd heb gehad.”

Tijdens die verbeterslag is volgens Van Noordenne gebleken dat de school in Sliedrecht, ook voor de toekomst, levensvatbaar is. ,,Ouders en leerlingen waarderen het een school in het dorp op loop- of fietsafstand te hebben. En ook bedrijven en instellingen zien het belang en dragen graag hun steentje bij. Daarnaast vinden verenigingen hier onderdak, hebben we ons restaurant waar veel Sliedrechters komen en zo creëer je een verbondenheid met de samenleving. Een samenleving die de school koestert en dat is belangrijk want “it takes a community to raise a child”. Een uitdrukking waar ik volledig achter sta.”

Je hebt een gemeenschap nodig om een kind op te voeden. Ook Christa Delen, die het stokje van Van Noordenne overneemt, onderstreept dit motto. ,,Je draagt met elkaar de verantwoording voor het jonge opgroeiende kind.” Delen is 39 jaar, woont in 's Gravendeel en komt van het Da Vinci College in Dordrecht waar ze leidinggevende is van de afdeling Welzijn. Ze studeerde jeugdpsychiatrie en onderwijskunde. Delen heeft veel zin in haar nieuwe taak. ,,Als ik in mijn omgeving vertel over mijn nieuwe baan bij het Griendencollege hoor ik vaak terug dat het zo'n leuke school is. Een kleine school waar iedereen het kind persoonlijk kent. Dat spreekt me enorm aan. En dat is ook waar ik de eerste tijd het meest in wil investeren: lessen bezoeken en in de pauzes in de kantine zijn. Je moet je niet opsluiten op je kantoor, maar in verbinding staan met de kinderen.”

,,Die kleinschaligheid van het Griendencollege is absoluut de kracht van de school”, vult Van Noordenne aan. ,,En dat is juist voor een vmbo-leerling heel goed. Die heeft veel aandacht nodig. Ze zijn pas twaalf jaar oud als ze hier binnenkomen. Als je het goed doet, zie je ze groeien en kun je echt het verschil maken voor het kind en zijn of haar toekomst in de maatschappij.”

Van Noordenne klinkt bevlogen en die bevlogenheid zal hij per 1 januari inzetten bij zijn nieuwe uitdaging in Dordrecht. ,,De vmbo-takken van het Dalton Lyceum en het Insula College gaan fuseren tot een nieuwe school, het Drechtsteden College. Het is mijn taak hier een stevige school van te maken en daarbij het bijzondere karakter vorm te geven, aangezien het christelijk en openbaar onderwijs zijn samengevoegd. Ik heb daar ervaring mee omdat ook het Griendencollege een zogenoemde 'bijzonder neutrale school' is.”

De Hardinxvelder is geen onbekende in Dordrecht. ,,Ik heb er al twintig jaar gewerkt en heb daar mijn netwerk. Dat vind ik heel belangrijk. Ik zou niet gauw bij een school in Zwolle solliciteren. Als je goede contacten hebt met de gemeente en het bedrijfsleven staat iedereen voor je klaar. Want nogmaals, je moet het samen doen.”

Christa Delen is op dit moment nog een onbekend gezicht in Sliedrecht, maar ook daar zal ze de komende periode veel tijd in steken. ,,Ook hier geldt dat je in verbinding moet staan en niet op afstand kunt regeren. Dus we gaan de boer op in Sliedrecht”, belooft de kersverse directeur.

advertentie
advertentie