'Ik woon rustig naast een verkooppunt'

31 december 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De dag voor oudejaarsdag. Bij Sporthuis Leo Reijnders in Sliedrecht is het druk met mensen die mooi vuurwerk willen bemachtigen om het nieuwe jaar in te luiden. Inspecteur Wim Overkleeft van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid kijkt aandachtig of alles wel volgens de regels gaat.

Door Marjanne Dijkstra

Bijna iedereen kan het zich nog wel herinneren; de beelden van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Een mooie dag in mei werd wreed verstoord door brand bij het bedrijf S.E. Foreworks waarbij 23 doden vielen, ongeveer 950 mensen gewond raakten en 200 huizen totaal werden verwoest. Eigenaar van de sportzaak, Leo Reijnders, vertelt: ,,In totaal wordt hier al veertig jaar vuurwerk verkocht. De vorige eigenaar deed dat vanuit een gewone kast. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen."

Controles

Inspecteur Overkleeft vertelt: ,,In oktober of november beginnen we al met de voorcontroles. Zijn de bunkers bij de verkooppunten bouwkundig in orde en werken de sprinkler- en brandmeldinstallatie naar behoren? We gaan alle 35 verkooppunten in Zuid-Holland-Zuid af en de ondernemers krijgen jaarlijks een certificaat. Al hun apparatuur moet goed worden onderhouden door speciale bedrijven. Wat we de laatste dagen van het jaar nog doen is puur gedragscontrole, voor zowel publiek als verkoper. We letten dan op zaken of er niet teveel kilo vuurwerk (25 is het maximum voor een persoon) wordt meegegeven, of er netjes met het vuurwerk wordt omgegaan en of het vuurwerk niet wordt verkocht aan mensen onder de 16 jaar."

Regels

Echte overtredingen vindt Overkleeft niet meer in die laatste dagen van het jaar. ,,Het zijn vaak wat kleine dingen die ons opvallen, zoals bepaalde afvalzakken die moeten worden gebruikt die niet paraat zijn of een deurtje van de bunker dat even openstaat. Omdat we zo intensief controleren, is alles al doorgesproken met de ondernemer." In 2012 wijzigde voor het laatste het vuurwerkbesluit. Toen ging het aantal mee te nemen kilo's van 10 naar 25, mochten er kleefmagneten op de bewaarplaatsen worden aangebracht zodat deuren makkelijker even konden openstaan en ging het aantal op te stellen kilo's in de verkoopruimte van 250 naar 500 kilo. Overkleeft is duidelijk: ,,Ik woon liever naast een vuurwerkverkooppunt dan naast een benzinestation."

Veilig

Overkleeft en Reijnders steken met de jaarwisseling ook wat vuurwerk af. Reijnders geeft nog wat tips: ,,Lees wat er op de verpakking staat en houd je aan de instructies. Zet een veiligheidsbril op en gebruik een aansteeklont. Koop legaal vuurwerk, daarvan weet je dat het veilig is. Als je naar buiten loopt, kijk dan even om je heen." Overkleeft vult aan: ,,Je

kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, maar anderen steken ook vuurwerk af. En ga alsjeblieft niet zelf klussen met vuurwerk; het is echt levensgevaarlijk."

advertentie
advertentie