Coördinator Buurttoezicht stopt ermee

Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Afscheid als coördinator Buurttoezicht Sliedrecht Oost valt me zwaar. Ik ben hier erg verdrietig om, want ik heb het mee opgebouwd. Maar ik moet nu echt om mezelf en mijn gezondheid gaan denken." Aan het woord is Willem Smit, het gezicht van Buurttoezicht in Sliedrecht Oost. Hij legde zijn functie per 1 januari neer.

Door Marjanne Dijkstra

,,Het begon allemaal met een stukje van wijkagent Klaas Blokland in het Kompas. Ik was de eerste die reageerde en er vormde zich een groep van een man of achttien. Al snel bleek dat ik door mijn gezondheid niet alle rondes kon meelopen en werd ik coördinator. Ik zat in de woonkamer met drie computers, laptops en telefoons en richtte dus al snel boven een kantoortje in. Wijkagenten die hier langskwamen grapten wel eens dat de regio er een nieuwe meldkamer bij had in Sliedrecht."

Opbouwen

Smit is een fanatieke man en was naar eigen zeggen vaak 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig. ,,Als ik ergens aan begin, ga ik er ook honderd procent voor. En als je dan weet dat het vandalisme 65 procent is gedaald, dan merk je waar je het voor doet. Het was gewoon heel mooi om dit op te bouwen en ik gaf ook in andere gemeenten informatieavonden over hoe het buurttoezicht kon worden ingesteld."

Bijzonder

Behalve het uitvoeren van de serieuze taak die het Buurttoezicht heeft, maakte Smit ook bijzondere dingen mee. ,,De keer dat hier politie te paard was in het dorp. Heel het dorp liep uit en een automobilist reed verbaasd tegen een lantaarnpaal. Ook bijzonder blijft de keer dat melding werd gemaakt van een vuurwapen in een zandbak. De politie ging er op af met een speurhond, maar het bleek gelukkig een speelgoedwapen te zijn. Of de keer dat er bijna een onschuldige oudere man werd opgepakt omdat hij voldeed aan de beschrijving van Burgernet", vertelt hij glimlachend.

Opvolging

Smit neemt nu afscheid, maar dat wil niet zeggen dat het Buurttoezicht Sliedrecht Oost stopt. ,,Ik heb drie mensen die mijn functie gaan vervangen; Gerard Kraaijeveld, Marcel Bogaert en Theo Veer. Ik hoop dat zij de ingeslagen weg kunnen behouden. Buiten dat denk ik dat de hele mooie en leuke groep van buurttoezicht nog wel wat vrijwilligers kan gebruiken. We hebben altijd lol met elkaar gehad."

Afscheid

Hij heeft nog niet helemaal afscheid genomen; op 23 januari loopt hij mee tijdens een ronde van het Donkere Dagen Offensief. ,,Daarna neem ik afscheid op het politiebureau. Zonder een aantal mensen had ik het niet gekund. Ik wil de burgemeester, de gemeente, Klaas Blokland en andere wijkagenten, de politieke partijen, andere buurttoezichthouders en mensen die me volgden op Facebook of Twitter bedanken. Zonder hen was het allemaal niet gelukt." Smit heeft nog een paar tips voor mensen tegen inbraak: ,,Laat een lampje branden, sluit alles goed af en wees alert."

advertentie