Perspectief

2 januari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zonder al te veel in het oog springende vuurwerkincidenten is Sliedrecht ook de drempel overgestoken naar het nieuwe jaar. Tijdens dit jaarlijkse ritueel, waarin vreugde en ergernis zoals gebruikelijk elkaar behoorlijk in de weg zaten, waren we voor even weer vriendelijk voor elkaar en hebben ons lijdzaam laten kussen door velen die u of ik waarschijnlijk een warm hart toedraagt. De woorden 'gelukkig nieuwjaar' zijn in vele gevallen wederom in een typische, ja bijna in een automatische vanzelfsprekendheid, uitgesproken.

Het nieuwe jaar is aangebroken en, zoals het protocol kennelijk voorschrijft, uitbundig begroet met drank en jolijt. Maar ineens is het feest weer voorbij en staan we met onze ziel een beetje verontrustend januari in te staren. Wat zal het nieuwe jaar ons gaan brengen? Zullen de duimschroeven door de overheid verder worden aangezet? Als we de kranten mogen geloven, is de crisis op zijn retour. Alleen zullen we dat merken? Als het geld op is, is het kopen immers gedaan. De vele voedselbanken in Nederland spreken boekdelen. Zullen onze sociale voorzieningen verder worden 'afgebouwd' en gaan we dan weer voor elkaar zorgen? Zal het woud van regels en regelgeving voor ons simpele zielen nog verder ondoordringbaar worden en neemt de gecompliceerdheid - en daardoor de moeilijkheidsgraad van het leven - alleen maar toe? Zullen nog meer protocollen die ons moeten beschermen tegen klachten, aansprakelijkheid en ander onheil van buitenaf, op ons neer blijven dalen? Protocollen waarin we soms vastlopen en die onze spontane gedragingen en talentvolle eigenschappen ongemerkt weten te beïnvloeden. Ik weet het niet. De tijd zal het leren. Eén ding weet ik zeker. En dat is dat in deze tijd niets zeker is.

Toch hoop en wens ik dat jong en oud in Sliedrecht dit jaar volop kansen krijgt om ook aan het arbeidsproces te kunnen deelnemen en daardoor perspectief verkrijgen. Ik hoop en wens dat jong en oud door welke geestelijke of lichamelijke oorzaak dan ook, hun perspectief niet kwijtraken maar ondanks alles de veerkracht behouden om het leven te leven. Ik hoop en wens dat we jong en oud niet uit het oog verliezen en aan hun lot overlaten. Laten we hen met oprechte interesse volgen en erbij betrekken. Dit zal ongetwijfeld bij alle betrokken partijen perspectief en voldoening teweegbrengen.

Perspectief is wat mij betreft het woord waar het dit jaar om moet draaien. Een prachtig woord dat ons letterlijk en figuurlijk op de been houdt.

Ik wens u en jou een heel goed en gezond nieuw jaar toe met veel... perspectief!

Klaas Blokland

Wijkagent Sliedrecht West

Email: klaas.blokland@zuiid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie