'Ik ben een spiegel voor de ander'

Nieuws

De levensvisie van Jacqueline van Dalen

SLIEDRECHT - Jacqueline van Dalen doorbrak al mijn vooroordelen over schoonheidsspecialistes. Ze had geen laag make-up, geen hakjes, kantjes of laatste trend-trekjes. Ze sprak over haar veranderingen na twintig jaar huidverzorging. Eerst ging het om 'pamperen' van mensen. Nu gaat het om anti-aging. ,,Het gaat om een goede gezonde huid. Niet dat iemand die vijftig is er als dertig moet uitzien, maar ook niet als zeventig. Mijn werk is het voorkomen dat iemand een facelift nodig heeft.”

Door Gerard Vrooland

Mensen krijgen bij haar eerst een intakegesprek, waarin de mogelijkheden worden besproken. Samenwerking met de cliënt is voor haar heel belangrijk. ,,Niets is zo leuk als iemand klein binnenkomt en groot, als zichzelf, naar buiten gaat.” Ik vroeg of ze zich soms een psycholoog voelt. ,,Soms, maar ik ben meer een spiegel voor de ander. Er zit achter schoonheid veel meer mens dan we denken; hoe sta je in het leven? Ben je gelukkig? Er is meer te bereiken als je gelukkig bent.”

Kijkt Jacqueline dan anders dan een kunstenaar die een rimpelige huid juist mooi vindt? ,,Ik heb ook klanten die niet glad te noemen zijn, maar die wel heel tevreden zijn.” Maar is ze dan geen radartje in de mode-industrie? ,,Voor een deel kun je dat niet voorkomen. Vroeger deed ik daaraan mee. Nu richt ik me op huidveroudering en definitief ontharen.” Heeft dat te maken met een veranderde levensvisie? ,,Ja, ik ontdekte dat ik zelf niet meer dat plaatje wil zijn; meer mezelf accepteer. Ik ben eerlijker geworden. Ik had voor iedereen wel een maskertje om op een bepaalde manier aan te pakken.”

Jacqueline werd meer zichzelf. Dat zoekt ze ook voor de ander: Ik wil mensen laten zijn, zoals ze echt zijn. Mensen die zich helemaal volspuiten met van alles kunnen zichzelf volgens mij niet echt liefhebben.” Tot mijn verrassing bleek ze gelovig. Ik vroeg waarom veel christenen onwennig met lichamelijke schoonheid omgaan. ,,Ja… Raar inderdaad! In de Bijbel staat echt dat je lichaam een tempel van God is. Volgens die mensen mag je er niet teveel zorg aan besteden. Maar als je iets aan je buitenkant doet, word je er gelukkiger van. Schoonheid heeft met je hele persoon te maken. Ook met wat je eet.”

Jacqueline geeft allerlei voorbeelden van voeding en gewoontes die goed zijn voor je huid. Ik wees op Jezus’ woorden, dat slechtheid niet door voeding komt, maar van binnenuit komt. Jacqueline herkende dat ten aanzien van innerlijke spanning, maar hield vast aan het belang van goede voeding. Uiteindelijk wilt ze dat haar cliënten positieve gedachten over zichzelf krijgen. Ik vroeg of dit ook voor criminelen gold: ,,Zij kunnen heel positief over zichzelf zijn. Dan heb jij je doel bereikt.” Ze voegt eraan toe dat sommigen echt een zieke geest hebben: ,,Maar bij de meesten blijft wat verkeerd is van binnen doorknagen.” Ze troost zich met het feit dat bepaalde mensen niet bij haar passen: ,,Daarom is er genoeg werk voor anderen.”

advertentie
advertentie