Heidi en Albert Leeuwis vissen op topniveau

Nieuws

SLIEDRECHT - Het echtpaar Leeuwis uit Wijngaarden reist in de herfst van 2014 af naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan verschillende wereldkampioenschappen vissen. Ze hebben zich voor dit WK geplaatst door sterkte resultaten in de Nederlandse topcompetitie waarin zij beiden een derde plaats behaalde in hun respectievelijke tak van vissen.

Door Norbert Schild

Albert Leeuwis is altijd al actief als visser geweest. Hij begon zo'n 45 jaar geleden in de lokale Wijngaardse sloten. Hiermee volgde hij het voorbeeld van zijn opa en vader die ook al fervent visfans waren. Vanaf zijn 13de beproefde Albert ook zijn geluk in de zoute wateren. Hierna groeide de hobby steeds verder uit tot serieuze sport. Er werd een boot aangeschaft om verder op zee te vissen en een jaar of tien geleden begon Albert ook met de wedstrijdsport. Heidi Leeuwis werd door het enthousiasme van haar man ook aangestoken en besloot acht jaar geleden ook te beginnen met de vissport.

Dat het vissen een prominente plaats in het leven van de familie inneemt is te zien aan het enthousiasme waarmee er over de sport wordt verteld. "Ik ben zo'n 50 uur met de sport per maand bezig, dit kan voor de competitie zijn maar ook gewoon recreatief," aldus Albert. Heidi besteed wat minder uur aan de sport ook wegens het familieleven met dochter Femke, maar pakt de grote wedstrijden wel mee.

Voor Heidi Leeuwis is het de tweede deelname aan het WK. Ze was in 2011 al actief in Italië, maar daar viel de uitslag enigszins tegen. Samen met de overige Nederlandse vrouwen reist ze ditmaal af voor het WK kustvissen in het Franse Port d'Albret van 20-27 september. Onder bondscoach Bennie Wijnings probeert het Nederlandse team de wereldtitel van 2012 te prolongeren. De Nederlandse vrouwen zijn in het voordeel omdat zij wegens het verre gooien de diepere wateren kunnen bereiken. Ook lijkt de locatie in het voordeel te zijn voor het Nederlandse team aangezien de verschillende lijnen die worden gebruikt en de vissen grotendeels hetzelfde zijn. Individueel is het doel voor Heidi om haar prestatie in 2011 sowieso te verbeteren.

Albert Leeuwis debuteert voor het Nederlandse team op het WK. In tegenstelling tot Heidi vist Albert vanaf een boot. Dit kampioenschap vindt plaats in het Engelse Weymouth van 27 september tot 4 oktober. Bij het vissen vanaf een boot is inzicht en ervaring erg belangrijk. Het inschatten van de stroming en het maken en kiezen van de juiste lijnen is essentieel . Bondscoach bij de mannen is Wil Franken die het team al heeft voorbereid met uitgebreide informatie, een draaiboek en teambesprekingen. Albert is dan ook al druk bezig met zijn eigen lijnen te maken en het voorbereiden van al het belangrijke materiaal en aas.

Steun in hun sport krijgt het echtpaar Leeuwis ook. "Ik geef les in groep 7 op een basisschool en de kinderen vragen vaak enthousiast hoe het met het vissen gaat," vertelt Heidi. Ook krijgen zij regelmatig tips vanuit de vereniging waarvan zij lid zijn. "Het NK kustvissen was in Zeeland en ik kreeg vanuit de vereniging tips van mensen die bekender waren met het vissen hier dan ik," aldus Heidi. Dat de hele familie met de sport bezig is blijkt als Albert naar de hond (Brutus) wijst en zegt: "Die gaat vaak mee op de boot en ziet het meestal eerder als ik beet heb dan ikzelf."

advertentie
advertentie