Bouwmensen is de nieuwe naam voor vakopleiding

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Twee opleidingsbedrijven in de regio, Bouwschakel uit Hardinxveld Giessendam en SSPB uit Dordrecht, hebben de handen ineen geslagen en gaan samen verder onder de naam BOUWMENSEN ZUID-HOLLAND ZUID.

,,Andere tijden vragen om een andere aanpak", zegt Aart de Jong, directeur van het nieuwe opleidingsbedrijf. ,,Daarom hebben we met veertig van de vijftig opleidingsbedrijven in Nederland een coöperatie opgericht die de vakopleiding in de bouw op een hoger peil moet brengen, die meer aansluit bij de huidige praktijk en beter past binnen de huidige arbeidsmarkt. En die coöperatie heet BOUWMENSEN."

Samen met de vestiging in Dordrecht is er een opleidingsbedrijf ontstaan met een verzorgingsgebied dat zich uitstrekt van de Vijfheerenlanden tot en met de Hoekse Waard. Op beide locaties, Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht, worden leerlingen uit de regio opgeleid tot timmerman of metselaar.

Vanuit de coöperatie worden nieuwe initiatieven bedacht en collectief in het land uitgevoerd. Zo is de manier van opleiden die door de recessie onder druk is komen staan omgevormd tot een nieuw model waarin jongeren met interesse voor een opleiding in de bouw, bij Bouwmensen een opleiding op maat krijgen aangeboden.

Een ander initiatief van BOUWMENSEN heet VAKMASTERS. Dat is een arbeidsbemiddelaar die jongeren die nog geen (vaste) baan hebben gevonden helpt om als flexibele arbeidskracht aan de slag kunnen gaan. Jonge, maar ook oudere vakmensen die op zoek zijn naar werk, kunnen zich inschrijven bij VAKMASTERS om bij opdrachtgevers te worden gedetacheerd. VAKMASTERS probeert als intermediair vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Door de directe contacten met de bouwbedrijven in de regio, zijn de lijnen kort en kan er snel worden geschakeld. Met dit initiatief wordt niet alleen getracht in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt, maar ook om talent voor de sector te behouden en te anticiperen op de verwachting van een tekort aan vakmensen in de toekomst.

Vanaf 1 april 2014 is VAKMASTERS een feit. BOUWMENSEN ZUID-HOLLAND ZUID gaat binnen VAKMASTERS samenwerken met de collega’s uit Geldermalsen, BOUWMENSEN RIVIERENGEBIED.

Wie meer wil weten over de nieuwe manier van opleiden in de bouw, over BOUWMENSEN of over VAKMASTERS, is er een open dag op vrijdag 31 januari vanaf 14.00 uur. De vestiging in Hardinxveld-Giessendam is te vinden aan de Houtschelf 10, de Dordtse vestiging aan de M.H. Trompweg 229.

advertentie
advertentie