Stichting Leergeld vijf jaar actief in de regio

30 januari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Ongeveer vijf jaar terug werd stichting Leergeld Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, kortweg Leergeld-AV, opgericht. Leergeld-AV is actief in de gemeenten Gorinchem, Leerdam, Zederik, Giessenlanden, Molenwaard, Lingewaal en Hardinxveld-Giessendam en heeft als doel kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen helpen en ondersteunen, zodat zij op tal van gebieden mee kunnen doen. De naam Leergeld is afgeleid van het motto van de stichting: 'nu investeren in de toekomst van kinderen en jongeren, om te voorkomen dat onze maatschappij later leergeld betaalt'. In het afgelopen jaar heeft Leergeld ruim 800 kinderen en jongeren in staat gesteld om mee te doen dankzij een financieel steuntje in de rug.

Vrijwilligers van Leergeld brengen een bezoek aan huis bij gezinnen die een aanvraag doen voor hun kind. Dit gebeurt op een vriendelijke en laagdrempelige wijze. De coördinator van Leergeld beoordeelt of aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Als dat zo is, wordt de aanvraag gehonoreerd. Met deze korte en effectieve werkwijze zorgt Leergeld bijvoorbeeld voor de fiets om mee naar school te gaan, contributie voor een (sport)vereniging of muziekschool, sportkleding van de voetbalclub of geld voor een schoolreis. Ook donaties voor een laptop of recreatieve doeleinden behoren tot de mogelijkheden.

De stichting wordt geleid door een vrijwillig bestuur. De bestuursleden zijn allemaal betrokken bij de doelgroep en werkzaam in diverse sectoren van onze maatschappij. Vanuit het eigen netwerk van de politiek, het bankwezen, het onderwijs of het bedrijfsleven willen zij verbonden zijn met de toekomst van kinderen en jongeren.

Leergeld ontvangt een groot deel van haar financiële middelen vanuit de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Deze middelen kunnen alleen worden ingezet als het inkomen van de ouders niet hoger is dan 110 procent van het sociaal minimum. De laatste jaren wordt zichtbaar dat er niet alleen armoede bestaat in de zogenaamde 'klassiek arme gezinnen', maar dat armoede als direct gevolg van de crisis ook aan de orde is in veel andere gezinnen. Uit onderzoek blijkt dat er veel gezinnen zijn met een inkomen nét boven de norm van 110 procent van het minimum, tot circa 120 procent van het minimumloon. In deze gezinnen is het heel moeilijk om rond te komen en kinderen dreigen daarvan de dupe te worden. De stichting wil jeugd in deze gezinnen ook graag ondersteunen. Om te voorkomen dat deze groep tussen wal en schip zal raakt, wil de stichting graag in contact komen met belangstellenden die Leergeld gericht willen sponsoren. Deze steun is hard nodig om dit mooie en dankbare werk te kunnen blijven doen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Bob van de Burgt, coördinator, 0183-764707 of 06-29553989.

advertentie
advertentie