'Grote muil maar klein hartje'

30 januari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zij is 73, hij 15. Zij ging vroeger dansen bij Korevaar, hij sport het liefst bij Elektra of hangt op straat. Zij houdt van toneel, hij van vissen. Maar overeenkomsten zijn er ook. Daar komen Carla Sluimer en Jessy Goedhart al snel achter tijdens hun gesprek bij mevrouw Sluimer thuis in het kader van Jong Ontmoet Oud.

Menig Sliedrechter kent Carla Sluimer van het ouderentoneel Amato. Al 30 jaar regisseert ze hier de sketches. Bij het inmiddels opgeheven InterNos zat ze nog langer, zo'n 45 jaar. ,,Ja, ik had graag actrice willen worden. Maar we hadden helaas geen geld voor de toneelschool."

Jessy wil later het liefst bij de luchtmacht. ,,Onderhoud aan F16's lijkt me wel wat. Of sowieso iets met motoren." Zijn hobby is vissen. ,,Afgelopen zomer ben ik twee weken in Frankrijk geweest met mijn vader om op karpers te vissen." Ook is hij dol op zijn boot waarmee hij in de zomer met vrienden naar de strandjes aan de overkant van de Merwede gaat. Hij laat mevrouw Sluimer op zijn smartphone een foto zien van de witte motorboot. ,,Mooi hoor!", zegt ze. ,,Wij staken vroeger met een kano de rivier over. Of gewoon zwemmend natuurlijk. Maar dat kan tegenwoordig niet meer met dat drukke verkeer op de Merwede."

Mevrouw vindt het zichtbaar leuk herinneringen op te halen aan haar jeugd in Sliedrecht. Aan het beroemde 'heen-en-weer-lopen' tussen Korevaar en Van Mourik. ,,Met je vriendinnen kijken naar de jongens. Zo ging dat toen", lacht de geboren Sliedrechtse. ,,En in Korevaar had je vroeger een danszaaltje waar in het weekend bandjes speelden. Muziek van Glenn Miller en zo. Daar heb ik leren dansen." Ze had talent want in 1961 werd de jonge Sliedrechtse met haar dansleraar tweede van Nederland op het NK ballroomdansen. We hebben het dan over de quickstep, foxtrot, tango en wals. Het zegt Jessy weinig. Ook kent hij geen leeftijdsgenoten die op dansles zitten. ,,Alleen als je gaat trouwen volg je een paar lessen voor de openingsdans."

'Af en toe een biertje'

Behalve naar Korevaar ging mevrouw Sluimer vroeger graag naar de bioscoop en soms naar de disco in De Bonkelaar. ,,Daar heeft mijn vader nog plaatjes gedraaid", zegt Jessy lachend.

Jessy zoekt het vertier vaak in Club GaGa in Kinderdijk of de Spil in Bleskensgraaf. In Sliedrecht is hij veel bij Elektra te vinden, vooral in het sporthonk, of soms bij Havana. Nu het alcohol schenken meer aan banden is gelegd verzamelen de vrienden zich ook vaker thuis. ,,Bij iemand in een garage bijvoorbeeld." Jessy is niet erg te spreken over de nieuwe alcoholwet. ,,Ik begrijp de gedachte erachter wel, zeker nu we weten wat alcohol met de hersenen van jongeren doet. Maar met regel op regel houd je het echt niet tegen. Als je thuis op een gezonde manier opgroeit met alcohol, af en toe eens een biertje drinkt met je vader, dan leer je er vanzelf mee omgaan. Ik ken mijn taks en ga dan over op water. Comazuipen komt in mijn vriendenkring eigenlijk niet voor." Dat er excessen zijn erkent hij wel. ,,Maar dat voorkom je niet met zo'n wet."

Mevrouw Sluimer knikt instemmend. ,,Je moet je kinderen vertrouwen. En natuurlijk een oogje in het zeil houden. Daarom zijn die feestjes thuis zo kwalijk nog niet. Dat gebeurde in onze tijd toch ook? Hier in huis was het de zoete inval. Gezellig!" Ze gelooft niet dat de jeugd tegenwoordig veel meer drinkt dan vroeger. ,,In mijn tijd werd er ook flink gezopen, hoor. Dat heen-en-weer-lopen was niet altijd zo onschuldig als het klinkt. Daar werd stiekem bij gedronken. En als de Dordtenaren kwamen om de leukste Sliedrechtse meisjes in te pikken was het rotzooi. Dan liep er vijf man politie door de straten."

'Pleur op!'

Het hangen en drinken op straat is zeker ook iets van deze tijd. Jessy gaat vaak met zijn vrienden naar een 'hangplek'. ,,Bij de bieb, achter Elektra, in het park, bij de tienhoogflats, elke keer ergens anders." Hij begrijpt wel dat veel ouderen zich hier aan ergeren. ,,Sommige groepen maken het echt te bont. Ze maken herrie, zetten een autoradio hard aan met alle deuren open. Maar ouderen gaan de fout in door meteen te schreeuwen 'Pleur op anders bel ik de politie'. Als ze zouden zeggen 'Kan het wat zachter want we willen slapen', dan zou zo'n groep heel anders reageren. De meesten hebben een grote muil maar een klein hartje. Ikzelf ben in ieder geval wel zo opgevoed dat ik beleefd blijf als mensen ook beleefd tegen mij zijn. Maar veel ouderen, en ook mensen die langslopen met de hond bijvoorbeeld, zeggen ons niet eens gedag."

,,Ze vergeten hun eigen jeugd", zegt mevrouw Sluimer. Ook zij heeft in haar buurt, dicht bij het Feitsmapark, vaak met hangjongeren te maken. Ze is er nog nooit op af gestapt. ,,Niet uit angst, hoor. Maar ik vind het niet nodig. Vaak is het voor twaalven afgelopen. Ik vind het best."

advertentie
advertentie