6 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Gaarne plaatsen van onderstaand bericht in uw komende editie

Met dank

Ben Hupkens

voorzitter VU

Geschiedenis en actualiteit van de Baltische landen.

lezing van dhr. Frederik Erens, voor de VU HvGdam.

Op 13 februari 2014

Locatie: Zaal `Hervormd Centrum`

Talmastraat 9 3371VG

Hardinxveld/Giessendam, telefoon 0184-612570.

HARDINXVELD-GIESSENDAM

De Baltische landen Estland, Letland en Litouwen worden vaak in één adem genoemd, maar hebben ieder een eigen taal, cultuur en geschiedenis die nogal van elkaar verschillen.

Alle drie naties kennen een uiterst turbulente geschiedenis waarbij deze volken door de eeuwen heen een speelbal zijn geweest van de grote mogendheden die deze strategische regio wilden beheersen: Duitsland, Polen, Rusland en Zweden hebben hun stempel gedrukt op deze landen. Slechts in de periode 1920-1940 konden zij zich vrij voelen, voordat zij weer werden opgeslokt door de Sovjet-Rusland, Nazi-Duitsland en vervolgens weer de Sovjetunie.

Sinds 1991 zijn de Baltische landen weer onafhankelijk en hebben zij met een verbazende veerkracht hun landen weer opgebouwd. Door hun inspanningen zijn zij er in 2004 in geslaagd lid te worden van de NAVO en de Europese Unie.

Deze powerpoint lezing zal gaan over de actuele ontwikkelingen van de Baltische landen en de manier waarop de geschiedenis een rol heeft gespeeld bij de huidige ontwikkeling. Ook zal uitvoerig worden ingegaan op de veelzijdige cultuur en architectuur van deze landen.

drs. Frederik Erens is historicus. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht politieke en Oost-Europese geschiedenis met als specialiteit de Baltische landen, waarheen hij regelmatig cultuurhistorische groepsreizen leidt. Hij is tevens thuis in de geschiedenis van Nederlands-Indië; Zuid-Afrika en verder in de (toegepaste) kunst en architectuur uit de periode 1890-1940.

Deze lezing wordt voorafgegaan door de

Algemene Ledenvergadering van de VU.

Deze vergadering begint om 19.30 uur.

De lezing begint rond 20.00 uur.

Introducés betalen 5 euro

Start: 20:00

Eind: uiterlijk 22:30

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie