Bescherming door dijken onder de loep bij deltacommissaris

12 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op 5 februari bezocht de Deltacommissaris (DC), de heer Kuijken, Sliedrecht, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam. Dit gebeurde op uitnodiging van burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht en mede namens de burgemeester van Molenwaard, de heer Van der Borg en voorzitter van het portefeuilleoverleg ruimte van de regio Alblasserwaard/Vijheerenlanden (A/V).

Sliedrecht is een van de Noordelijke Drechtsteden, die zijn aangesloten voor het Deltaprogramma bij het Samenwerkingsverband Alblasserwaard/

Vijfheerenlanden. Dit samenwerkingsverband beslaat de hele dijkring 16. De problematiek en mogelijke oplossingen binnen dijkring 16 staan hoog op de agenda en hebben direct betrekking op de Noordelijke Drechtsteden. Vanuit deze invalshoek is het werkbezoek van de DC aan Sliedrecht uitgebreid naar het gebied van het Samenwerkingsverband A/V.

De maatregelen die nodig zijn om het beschermingsniveau tegen overstromingen voor de mensen en economische waarde achter de dijk te verhogen staan komende jaren centraal in dit gebied. Waarschijnlijk moeten de beschermingsnormen hiervoor worden verhoogd en staan we daarmee ook gesteld voor de klimaatverandering.

In Sliedrecht wordt specifiek gekeken naar de historische dijklinten en de maatschappelijke en ruimtelijke gevolgen, die een mogelijke dijkverhoging op de dijk teweeg zou kunnen brengen.

De grote uitdaging is dat voor dijkversterkingen, zowel binnen-als buitendijks niet overal meer ruimte is. Er is veel bebouwing en bedrijvigheid. Traditionele versterkingen zijn niet overal meer mogelijk. Tijdens het werkbezoek werd goed zichtbaar hoe dit vraagstuk nu ook al speelt. Een doordachte aanpak in de tijd is noodzakelijk en zal in de voorkeursstrategie van Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden worden opgenomen. De Deltacommissaris heeft het belang van een heldere communicatiestrategie hierbij onderstreept en zal daarbij steun geven.

Het college van Sliedrecht was erg blij met het bezoek van de Deltacommissaris en de aandacht die er voor het gebied is. Inmiddels is er ook een vervolgafspraak gemaakt tussen burgemeester Van Hemmen, wethouder De Waard en mevrouw Meijers, Directeur Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden, om over de communicatie te praten.

advertentie
advertentie