Vickey

21 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Het was altijd zo'n spontaan kind. Weliswaar was ze behept met een verstandelijke beperking, maar daar zat ze niet zo mee. Van lijf en leden was ze gezond en ondervond dat als een geweldig geschenk. Ze trad de wereld op haar eigen wijze spontaan en puur tegemoet. Samen met haar gulle lach wist zij daardoor vele mensen te raken en aan zich te binden. Ook op straat voelde ze zich zeker. Ze was er vaak te vinden. Lekker spelen en fietsen. Ja, ze was gelukkig en stond vol vertrouwen in het leven.

Tot op een dag zij geconfronteerd werd met een loslopende hond. Gewoon een lieve hond, die het volste vertrouwen van zijn baas genoot en daarom zonder leiband voor hem uit mocht sjokken. Natuurlijk wist hij dat hij zijn hond aan moest lijnen, maar zijn trouwe viervoeter had nog nooit iemand kwaad gedaan. Bovendien was zijn huisvriend al behoorlijk op leeftijd en had op fysiek gebied niet al te veel meer in zijn mars.

Ineens kreeg de viervoeter haar in het vizier toen het meisje, zoals altijd, vrolijk naar huis toe liep. Waarom er ineens een ongekende en ontembare energie in de hond vrijkwam, is voor zijn gezagvoerder nog steeds een raadsel. Als een magneet werd het dier tot het kind aangetrokken en schoot als een hazewindhond uit de startblokken.

Ze zag hem aankomen en haar gevoel gaf aan dat het niet goed zat. In een paniekreactie begon ze ook te rennen zodat er al gauw een wedstrijd tussen hen ontstond. Volslagen in paniek en geheel buiten zinnen stoof ze zo snel mogelijk naar haar ouderlijke woning. Net op tijd kon ze het schuurtje bereiken, die aan de straatzijde was gevestigd. Vliegensvlug trok ze de toegangsdeur open, snelde naar binnen en sloot zich op. De hond was te laat en stond teleurstellend te blaffen.

Het is nooit meer goed gekomen met haar. Haar ongebreidelde levenslust is weliswaar nog steeds intakt, maar alleen tussen vier muren. Ze is niet meer zo vaak op straat. Het lachen is haar daar vergaan. Angst is haar gaan regeren. Ze is bang en voelt zich in het openbare gebied ongerust. De impact van de gebeurtenis van enkele jaren geleden is groot geweest en zal dit vermoedelijk haar leven lang blijven kwellen.

Ik doe een welgemeende oproep aan alle hondenbezitters die zich hierin herkennen. Bent u zich er van bewust dat dit soort onverwachte opwellingen ook uw hond kan overkomen? Leeft u in het besef dat uw vertrouwen vaak in schril contrast staat bij vele mensen die uw hond niet kennen? Mensen, jong en oud, gehandicapt of niet, ze zijn lang niet altijd opgewassen tegen de dikwijls goed bedoelde intenties van uw vriend.

Wilt u er erg in houden?. Er lopen namelijk elke dag meisjes en jongens als Vickey in Sliedrecht rond.

Eén dun lijntje is namelijk voldoende om deze mensen op hun gemak op straat te laten vertoeven.

Klaas Blokland

Wijkagent Sliedrecht - West

e-mail: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie