Pompen of verzuipen voor SLTC

Nieuws

SLIEDRECHT - Lucien Spek, voorzitter van tennisvereniging SLTC, overhandigde zaterdag een kasboek uit 1911 aan Remco van de Ven van het Baggermuseum. Het oude schriftje, onlangs opgedoken uit een doos 'oud papier', is het eerste keiharde bewijs dat de vereniging terecht in 2011 het 100-jarig jubileum vierde. Aangezien de beroemde baggerfamilies Volker en Kalis een rol speelden bij de oprichting van de club meende het bestuur dat het historische boekje in het Baggermuseum terecht moest komen. De overhandiging was voor SLTC tevens het moment om de noodklok te luiden. Want als de gemeente geen geld pompt, zal de oudste vereniging van Sliedrecht nog dit jaar verzuipen.

door Caroline Voorbergen

SLTC kampt met een aantal elkaar versterkende problemen. Aan de ene kant loopt het ledenaantal al jaren sterk terug, aan de andere kant is er geen geld om in het tennispark te investeren, waardoor de voorzieningen te wensen over laten en het park dus de concurrentiestrijd verliest met Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht. De voorzitter benadrukt echter dat de ledenleegloop niet de enige oorzaak is van de financiële problemen. De club voelt zich ook tekortgedaan door de gemeente. ,,De voetbal betaalt een schijntje voor de erfpacht, wij al jaren de hoofdprijs. Andere verenigingen krijgen exploitatiesubsidies, wij niet", noemt Spek twee voorbeelden. ,,Wij vinden het daarom heel redelijk dat wij nu de gemeente een keer om financiële steun vragen."

Om vier tennisbanen te renoveren heeft SLTC minimaal 200.000 euro nodig. De injectie zou eenmalig zijn want het bestuur heeft een businessplan klaarliggen waarmee het aantoont binnen een aantal jaar winst te maken. Daarmee kan een spaarpotje worden opgebouwd en kan de club in de toekomst de renovaties zelf uitvoeren. Tennisbanen gaan immers maximaal 15 jaar mee. Spek: ,,Ons huidige spaarpotje is helemaal leeg. Wel hebben we inmiddels ons huishoudboekje op orde door financiële maatregelen die we intern hebben genomen. In het businessplan hebben we verder projecten opgenomen waardoor ons ledenaantal weer zal groeien. Door samenwerkingen aan te gaan met basisscholen en ander sportverenigingen in Sliedrecht bijvoorbeeld. Ook zal het enorm schelen als de nieuwe banen het hele jaar door te gebruiken zijn. Wij hebben al van meerdere oud-leden gehoord, die naar de buren vertrokken zijn, dat ze dan terugkomen."

SLTC had voor het persmoment in het Baggermuseum ook de gemeente en de vijf politieke partijen uitgenodigd. Len van Rekom, fractievoorzitter van de VVD, had daar als enige gehoor aan gegeven. Hij verdiept zich al langer in de kwestie. ,,De VVD heeft er bij de gemeente steeds op aangedrongen goed onderzoek te doen naar de oorzaken van het probleem en de mogelijk oplossingen. Zet eerst eens op een rij wat de financiële lasten zijn van SLTC in vergelijking met andere verenigingen. Kijk vervolgens naar de verschillende reddingsplannen. Er is bijvoorbeeld nooit goed onderzocht of SLTC mee zou kunnen verhuizen naar het Recreatief Knooppunt. Ook ligt er een idee tennisvelden aan te leggen naast de nieuwe sporthal aan de Benedenveer. Onderzoek dat. Mocht na al die onderzoeken blijken dat de tennisvereniging niet te redden is voor Sliedrecht, dan is dat zo. De VVD houdt er ook niet van zomaar een zak geld op tafel te leggen. Maar dan heeft de club in elk geval duidelijkheid en dan heeft de gemeente haar best gedaan. Dat laatste lijkt me wel zo fair. Je draait de oudste vereniging van Sliedrecht niet zomaar de nek om."

Het derde scenario - SLTC blijft op de plek waar ze nu zit - vindt Van Rekom de minst verstandige. ,,Dat is bedrijfseconomisch niet slim. Hoe duur die erfpacht nu ook is, de gemeente verdient altijd meer als zij die grond aan bedrijven kan verhuren."

Ook bij verhuizing naar het Recreatief Knooppunt of Benedenveer heeft SLTC nog steeds een financiële injectie nodig. ,,Beide projecten duren nog wel enkele jaren en wij hebben nu een acuut probleem", benadrukt Spek. ,,Uiteraard kan het bedrag dan wel lager liggen. We hoeven in dat geval niet alle banen te renoveren. Maar er moet wel iets gebeuren. Anders is het na de zomer 'game over'. De gemeente denkt misschien dat tennis nog steeds een elitesport is die de eigen broek wel kan ophouden, maar dat is al lang niet meer zo. Tennis is een gewone volkssport voor iedereen. We willen graag een gezellige vereniging blijven voor heel Sliedrecht."

Op de foto: SLTC-voorzitter Lucien Spek overhandigt het oude kasboek en het jubileumboek aan Remco van de Ven.

advertentie
advertentie