De Waard kijkt met voldoening terug en wil door

Nieuws

SLIEDRECHT - Ad de Waard was jarenlang ondernemer, bestuurder bij onder meer de Rabobank en Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht en raadslid voor het CDA. Hij is nu vier jaar wethouder en zou zijn termijn graag verlengen, want hij kijkt er met plezier op terug: ,,Ik heb het ontzettend leuk gevonden." En met voldoening: ,,Van het collegeakkoord hebben we gezamenlijk 95 procent gerealiseerd. Dat is een mooie score."

Eén van de mooiste resultaten uit zijn eigen portefeuille (onder andere verkeer en vervoer, sport en recreatie, economie en milieu) is voor De Waard het nieuwe station bij Baanhoek-West. ,,Een prachtige voorziening voor ons dorp. Zeker met de kwartiersdienst is de MerwedeLingelijn een prima vervoersoptie voor veel Sliedrechters. Maar ook de busverbindingen zijn geoptimaliseerd en de Waterbus is een aantrekkelijk alternatief."

De Waard ontkent berichten in de media dat de halte in Sliedrecht zou verdwijnen. ,,Natuurlijk zit je als eindpunt in een lastige positie. Maar er wordt zeker niet over opheffing gesproken, eerder over uitbreiding. Het is de bedoeling de halte Papendrecht-Oosteind wordt verplaatst naar het kantoor van Boskalis, dus dichter bij Sliedrecht. En we zouden de dienst graag doortrekken naar Gorinchem."

Trots is De Waard ook op de nieuwe sporthal die bij Benedenveer moet komen. ,,Voor iets meer geld krijgt Sliedrecht een voorziening die veel meer biedt dan uitbreiding van De Stoep. Een hal waar heel veel verenigingen plezier aan gaan beleven, niet alleen Sliedrecht Sport."

Op het gebied van milieu wijst De Waard op de zonnepanelen. ,,Met de collectieve inkoop onder huiseigenaren, de 400 panelen op het gemeentehuis, de panelen op het NME-centrum, met dank aan de Kringloopwinkel, hebben we als dorp een enorme slag gemaakt. Maar ook de bijgestelde vergunning van DuPont, waar wij als gemeente veel druk op hebben uitgeoefend, is een belangrijke winst op het gebied van milieu. We zitten in een moeilijk gebied met veel industrie, de Betuwelijn, de A15. Dat is prima, want daar eten we van, maar het is wel zaak de risico's zoveel mogelijk te beperken."

De dichtslibbende A15 is De Waard een doorn in het oog. ,,Den Haag wilde er aanvankelijk tot 2025 niets aan doen. Gelukkig heb ik samen met Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Alblasserdam de aanpak naar voren kunnen halen. Maar als ik nog een termijn van vier jaar krijg, zal ik er alles aan doen dit nog een duwtje te geven."

CDA'ers in de provinciale en landelijke politiek zal hij waar nodig zeker inzetten bij deze lobby. ,,Dat is het voordeel van de binding met een landelijke partij. Maar verder opereren wij geheel zelfstandig als lokale afdeling. Wij maken ons eigen programma, ons eigen beleid. We zijn allemaal echte Sliedrechters en gaan graag met zoveel mogelijk andere Sliedrechters het gesprek aan over lokale kwesties."

De Waard is daarom in deze campagnetijd veel te vinden in het CDA-huis op in de Kerkbuurt. ,,Ik word daarbij heus wel eens aan mijn jasje getrokken over actuele zaken. Ook in de kerk, waar ik actief ben, word ik regelmatig aangesproken. Ik vind dat prima. Je bent per slot van rekening 24 uur per dag, zeven dagen per week wethouder."

De 64-jarige De Waard wil dat het liefst nog vier jaar lang doen. ,,Ik zou graag de lopende projecten doorzetten, zoals de sporthal. Ook valt er nog veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. De economie heeft een boost nodig. De Nijverwaard moet nog slagen maken." Thema's waarmee hij aan de slag wil met zijn team ambtenaren. ,,Ook dat is een aspect van mijn werk waar ik van houd. Mensen aansturen, stimuleren, in hun kracht zetten. Dan zie je prachtige dingen ontstaan waar een grote groep mensen profijt van heeft."

,,Ik vind het prima als ik op straat word aangesproken. Je bent immers 24 uur per dag wethouder."

advertentie
advertentie