Kieft: 'Ik wil er voor waken dat Sliedrecht inslaapt'

Nieuws

SLIEDRECHT - Op het raam van zijn woonkamer zit een grote verkiezingsposter van de VVD Sliedrecht en daarboven hangt een vlag met 'Hoera, afgestudeerd!'. Precies de twee dingen die de afgelopen tijd centraal stonden in het leven van Alexander Kieft: zijn kandidaatstelling voor de Sliedrechtse liberalen en de afronding van zijn studie bedrijfseconomie. ,,Nu ik mijn diploma heb is er een last van mijn schouders. Maar daarvoor in de plaats voel ik nu een grote politieke verantwoordelijkheid", zegt de 25-jarige nummer twee op de lijst.

Alexander werd vier jaar geleden lid van de VVD. ,,Politiek heeft altijd mijn interesse gehad en ik vond het tijd kleur te bekennen. Ik wilde me ergens bij aansluiten, meedenken, meedoen." Hij koos voor de VVD omdat het liberale gedachtegoed hem aanspreekt. ,,Een goed financieel beleid voeren en orde op zaken stellen zijn prioriteiten voor mij." Op zijn eerste ledenvergadering werd hij meteen door fractievoorzitter Len van Rekom aan zijn jasje getrokken. Of hij niet eens op een fractievergadering wilde komen kijken. Zo is hij er in gerold en nu al prijkt zijn naam achter die van Van Rekom op de lijst. ,,En dat terwijl ik aanvankelijk meer interesse had in de landelijk politiek", lacht Alexander. ,,Maar dat is nu volledig omgedraaid. Ik heb alleen nog ambities op lokaal niveau. Hier zie je de gevolgen van wat je doet veel sneller. Je kunt daadwerkelijk iets betekenen voor je dorp."

Gezien zijn leeftijd wil hij graag een aanspreekpunt zijn voor de Sliedrecht jongeren. ,,Het is belangrijk dat alle lagen van de samenleving vertegenwoordigd zijn in de raad. Namens de jongeren wil ik er voor waken dat Sliedrecht inslaapt. We hebben weer meer grootschalige evenementen nodig. Niet dat de overheid die moet gaan organiseren, maar de gemeente moet wel faciliteren. Geen onnodige regels of ellenlange vergunningsprocedures. Ook met de sluitingstijden in de horeca moet de gemeente zich niet bemoeien."

Zondagsrust valt volgens Alexander eveneens onder overbodige overheidsbemoeienis. ,,De christen in mij heeft totaal geen behoefte aan openstelling op zondag. Maar de liberaal in mij vindt dat een deel van de samenleving dat niet een ander deel van de samenleving kan opleggen. Laat mensen en ondernemers vrij in hun keuze."

Alexander verheugt zich op de komende vier jaar. ,,Ik ben heel enthousiast. We hebben een goede sfeer in de fractie, gaan samen door de stukken en zorgen ervoor dat de vergaderingen ook gezellig zijn. Ik beloof de komende vier jaar in ieder geval mijn huiswerk goed te doen, goed te kijken waar ons geld naartoe gaat en altijd te zeggen waar het op staat. De Sliedrechters hebben recht op duidelijkheid." Hij geeft toe dat hij als nieuwkomer nog veel zal moeten leren. ,,En daar sta ik ook voor open. Ik loop natuurlijk al wel een tijdje mee in de fractie. Ook heb ik al een aantal trainingen gevolgd, waaronder een basistraining liberalisme binnen de VVD en een gemeenteraadstraining over de bevoegdheden van de raad en het samenspel tussen raadsleden, college en griffier. Maar in de praktijk moet ik het echt gaan leren. En daar heb ik heel veel zin in."

Kieft heeft alleen ambities in de lokale politiek. ,,Hier zie je de gevolgen van wat je doet sneller."

advertentie
advertentie