De lessen Krav Maga op het Griendencollege zijn een succes.
De lessen Krav Maga op het Griendencollege zijn een succes. Griendencollege

Krav Maga geeft weerbaarheidslessen op het Sliedrechtse Griendencollege

14 februari 2024 om 16:35 Activiteiten

SLIEDRECHT Kinderen weerbaarder maken. Dat is het doel van Ramon van de Griend en Mike Makkelie van Real Krav Maga. Zij hebben de handen ineen geslagen met het Griendencollege en bieden op de school sinds kort Krav Maga lessen aan. ,,Kinderen vertellen dat ze zich zekerder voelen door deze lessen.”

door Marjanne Dijkstra

Van de Griend vertelt: ,,Mike en ik hebben een eigen Krav Maga school en geven daar les aan kinderen vanaf 4 jaar. We hebben ook veel tieners tussen de 12 en 17 op les, eigenlijk de doelgroep die hier op school ook rondloopt. In deze tijd is het goed om sterker en weerbaarder te worden en zo zijn we in overleg met het Griendencollege gestart met twee projecten op de school. Zo krijgen de leerlingen uit het eerste leerjaar drie weken achter elkaar een proefles aangeboden. Op die manier krijgen zij een goed idee wat Krav Maga inhoudt. In vier groepen krijgen 20 tot 25 kinderen de lessen. Daarnaast zijn er op dinsdag twee groepen met kinderen van ongeveer tien leerlingen per groep. Dit zijn leerlingen die extra ondersteuning wat betreft weerbaarheid nodig hebben; kinderen die juist wat drukker zijn en beheerster moeten worden of juist rustige kinderen die wat meer plek mogen innemen. Zij krijgen in totaal acht lessen. Daarnaast is er nog een aantal leerlingen dat gewoon heel graag mee wilde doen.”

GEEN VECHTSPORT

Krav Maga is geen vechtsport, maar een zelfverdedigingssysteem, zegt Makkelie. ,,Je leert je te verdedigen voor als je wordt aangevallen. Binnen het systeem zijn er in feite geen regels. Je zoekt naar manieren om je tegenstander in een bedreigende situatie zo snel mogelijk uit te schakelen. Dat betekent natuurlijk niet dat er bij ons in de dojo en hier op school geen regels zijn. Bij Krav Maga met kinderen en ook tijdens de lessen hier op school mag er niet op het gezicht worden gericht en willen we sowieso het liefst zo min mogelijk fysiek contact. Er zijn ook kinderen die komen om een beetje uit hun schulp te kruipen. Als die op die manier fysiek worden belaagd, dan bereik je alleen het tegenovergestelde.”

ENTHOUSIAST

Tineke van der Meer, teamleider onderbouw van het Griendencollege, vertelt: ,,Het gaat natuurlijk om leerlingen en bewegen, maar ook om hoe je correct weerbaar bent. Hoe kom je voor jezelf en anderen op zonder agressief te zijn. Vanaf het begin van de gesprekken met Ramon en Mike vonden we deze lessen een uitstekend idee.” Haar collega Annemarie Baan vult aan: ,,De leerlingen zijn ook heel erg enthousiast. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze het leuk vinden om fysiek bezig te zijn, dat ze het heel erg fijn vinden om te weten wat ze moeten doen in noodsituaties en zich daardoor zekerder voelen , dat ze hun agressie kwijt kunnen en dat de lessen heel erg afwisselend zijn.”

PILOT

De lessen zijn een pilot, maar zowel de heren van Real Krav Maga als de dames van het Griendencollege zijn enthousiast. Van de Griend: ,,Als ik hoor dat kinderen zich zekerder voelen door de lessen, is dat een heel mooi compliment. We gaan nu ook op de school flyers uitdelen met een mooie actie bij Real Krav Maga, zodat meer jongeren kunnen kennismaken met Krav Maga.” Ook Van der Meer is blij met de samenwerking: ,,We zijn altijd kritisch op aanbieders van dit soort lessen, maar het enthousiasme hierover leert ons ook anders kijken naar samenwerkingen. Wellicht komt er nog een vervolg.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie