De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (128)

21 juli 2023 om 08:47 Activiteiten

SLIEDRECHT Ik word weer eens op pad gestuurd voor een zakje aardappelen. Het zonnetje schijnt uitbundig en ik neem de kuierlatten richting het Burgemeester Winklerplein. Tijdens mijn tocht naar Van Os loop ik een beetje verzonken in gedachten. En dan overkomt het me weer: mijn gedachten schieten van links naar rechts door mijn hoofd en ineens er komt een herinnering boven borrelen uit een ver verleden.

door Albert de Coster

Als kind mocht ik met opa mee naar het ‘Winkelplein’. Opa droeg geen polshorloge, maar zo’n horloge die met een ketting, die vastzat aan het knoopsgat van zijn vestje. Het uurwerk zelf zat verstopt in een zakje van zijn vest. Het klokje was toe geweest aan een schoonmaakbeurt en vandaag kon hij het bij juwelier Smit ophalen. Heden ten dage is juwelier Smit is verdwenen, net als veel andere bedrijven die zich ooit als pioniers gevestigd hadden op het Winklerplein.

Rond 1962 hadden de eerste winkeliers zich hier gevestigd. En dat moet een sprong in het diepe geweest zijn. Want oude vertrouwde locaties werden opgegeven. Nu moesten ze hun nering aan de man zien te brengen in een bijna onontgonnen stuk Sliedrecht. Van die oorspronkelijke winkels waren er tot voor kort eigenlijk maar twee over: Bakkerij Van der Wiel (maakt nu deel uit van bakkerij Vlot) en Wieringa.

Johan Wieringa kwam oorspronkelijk van een van de laatste panden aan de Molendijk waar deze overgaat in Baanhoek. En Ben van der Wiel had in de A.W. de Landgraafstraat een bakkerswinkeltje tegenover de huidige coffeeshop. De verhuizing van deze beide ondernemers heeft hen geen windeieren gelegd.

Wieringa had op een gegeven moment zelfs twee winkels op het plein; een dameskledingzaak en tot voor kort ook een lingeriezaak. En hij had op beide panden een mooie deurknop laten maken met daarop de hoofdletter W. En dat was het zoekplaatje van vorige week.

De tip die ik mijn inzenders gaf was: “Achter deze deur ging je soms uit de kleren, maar ook daar zijn de rapen regelmatig gaar.”

Dus als u komende weken een portie vitamines wilt scoren, dan moet u wel beseffen dat daar al 60 jaar lang dorpsgenoten over de dorpel zijn gestapt. En voor uw borstrokken en jarretelgordeltjes komt u op het plein voor een gesloten deur. 

Volgende week is er alleen een digitale krant; daarin een ander soort zoekopdracht. Stuur de locatie naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie