Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Wat zijn de feiten?

21 maart 2024 om 14:07 Column Echt Sliedrechts

Als ik iets geleerd heb van Mevrouw Lemaire van Chemours, dan is het haar historische uitspraak ‘We moeten bij de feiten blijven’. Nou, die kan op een tegeltje en dat tegeltje moet op elk Sliedrechts toilet komen te hangen, met name op de toiletten van het college en raadsleden.



Deze column gaat trouwens niet over Chemours, maar over een Noord-Zuid verbinding naar een wijk met 1800 te dure woningen. Ik lees over een viaduct, dat eerst 32 miljoen zou kosten, met 21 miljoen subsidie, maar inmiddels 44 tot 48 miljoen gaat kosten; ik lees over sloop en afschrijving van het zwembad en zalencentrum, totaal ook 4 miljoen of zo. Ik lees in de collegevoorstellen zes of zeven financiële risico’s, die in de bijlage zwart gelakt zijn en dus ook in de miljoenen lopen. Al met al komen we zo’n 20 miljoen te kort.

 

Die onbetaalbaarheid plus het opstapelen van vier, vijf, zes, zeven of meer ‘ogenschijnlijk’ kleine financiële risico’s kunnen uiteindelijk rampzalig zijn; immers niemand kan voorspellen of die allemaal wel of niet tegelijk komen. Zoiets leer je ook in de meeste administratieve opleidingen, terwijl er bij accountants zelfs een apart gedeelte van de cursus aan gewijd wordt.


In alle eerlijkheid denk ik, dat uiteindelijk de financiële grenzen, waarbij in 2026 ook de gemeentelijke rijksbijdrage voor Sliedrecht - één van de zeven spreekwoordelijke ‘plagen’ - fors wordt teruggeschroefd, de doorslag gaan geven om Sliedrecht-Noord in de vriezer te zetten.


Veel gemeentes zitten met soortgelijke problemen en ik las onlangs een plan van gemeente Zwijndrecht om potentiële starters/kopers – onder voorwaarden – van een forse gemeentelijke subsidie te voorzien.

Lijkt me zeker het onderzoeken waard, want daarmee werd m.i. destijds een soortgelijk woningbouw- en woonprobleem voor Sliedrechters eind zeventiger jaren van de vorige eeuw opgelost.

Bij ons was dat onder andere in de ‘Werenwijken’ en – uit eigen ervaring – kan ik melden, dat dat voor heel veel jongeren/starters toen prima gewerkt heeft.

De woningbehoefte voor onze eigen groeiende bevolking van 600 tot maximaal 900 woningen binnen Sliedrecht kunnen we daarmee ‘binnendorps’ oplossen.

De vraag blijft dan feitelijk of Sliedrecht-Noord gebouwd nog moet worden om als dorp groter te groeien of dat we daarmee meer vermogende burgers uit andere gemeenten binnen moeten halen? Mèt het grote risico, dat we dan als failliete Artikel 12 gemeente eindigen.


College en raad, bezint eer ge begint:  neem dat risico niet en til met een fractie van genoemde bedragen eerst de stilgevallen andere woningbouwprojecten in ons dorp van de grond.


Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie