Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Chemours

9 november 2023 om 13:49 Column Dossier Chemours

De skyline van Chemours. Ik schrijf er op pagina 11 van de krant van deze week over. Hij is niet zo mooi als de skyline van Dordrecht met de Grote Kerk, maar voor Sliedrechters, Dordtenaren en Papendrechters wél een bekend uitzicht. De chemiefabriek aan de Baanhoekweg zat de afgelopen maanden meer in mijn hoofd dan dat ik er de afgelopen 43 jaar aan had gedacht.

Begin dit jaar vatte ik het idee op om een serie artikelen over Chemours te schrijven. Want wat gebeurt er toch bij die fabriek? Ook toen was er al bekend dat er schadelijke stoffen worden uitgestoten. Ik wilde meer weten, mensen spreken die ermee te maken hadden, die meer over die stoffen wisten en misschien kon ik wel bij Chemours op bezoek? De ideeën kregen steeds meer vorm, ik overlegde met collega’s, eerste afspraken werden gemaakt en verhalen werden geschreven.

Uiteindelijk werd ik links en rechts ingehaald door televisieprogramma Zembla, dat verschillende belangrijke onthullingen deed. Ze brachten zaken die ik nooit kon brengen in mijn beperkte tijd voor onderzoek. Zoals dat de chemiegigant al jarenlang wist hoe slecht de stoffen zijn die zij uitstoten. Bijna dacht ik erover om maar helemaal te stoppen met de interviews en de serie. Want wat kon ik in vredesnaam nog toevoegen aan dit hele verhaal? Mijn collega’s overtuigden me om toch verder te gaan. En hoe dankbaar ben ik dat ze dat deden, zodat ik toch probeerde een zo compleet mogelijk dossier te maken met alles wat er rond deze fabriek gebeurt en alle spelers in het Chemoursdossier.

Afgelopen zaterdag bracht ik mijn dochter naar een kinderfeestje. Dat feest startte tegenover Chemours, bij de bowlingbaan in Dordrecht. Ik maakte voor een vriend even een semi-chagrijnige regenachtige selfie voor Chemours. En toch voelde ik me blij en opgelucht. Ik wist dat het deze week eindelijk zou gaan gebeuren. Het eerste verhaal komt online en in de krant en ook het tweede verhaal is al te lezen. Trots ook, want voor deze problematiek kan nooit genoeg aandacht zijn. Leest u mee?

Marjanne Dijkstra

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie