Christiaan Verheij, Burgerraadslid
Christiaan Verheij, Burgerraadslid Richard van Hoek Fotografie

Raadspraat - Algemeen belang?

17 april 2024 om 14:36 Column Raadspraat

Een paar weken geleden hoorde ik tijdens een raadsvergadering de opmerking dat een raadslid ‘het algemeen belang moest dienen’. Dat stuitte bij mij toch wel op enige weerstand, want volgens mij is dat niet hoe het werkt.

Laat ik uitleggen waarom ik dat denk: Een raadslid wordt gekozen door kiezers en krijgt vervolgens de taak om voor de belangen van deze kiezer, dus de inwoner van ons dorp op te komen. En let op: dit gaat om de huidige inwoner, niet een inwoner die er in de toekomst een keer zou moeten komen. PRO Sliedrecht is een partij die het heel belangrijk vindt om het voor hen op te nemen. Daarom zoeken wij veel contact met inwoners om te weten wat er speelt in ons dorp.

Ik wil het graag hebben over een voorbeeld hiervan: Vorige week vierde PRO Sliedrecht haar 50ste verjaardag. Dit hebben we gevierd met verschillende activiteiten. Doordeweeks zijn we op bezoek geweest bij verschillende zorglocaties en hebben we daar wat lekkers uitgedeeld. Wie jarig is, trakteert nu eenmaal! We werden warm ontvangen op deze plekken en we kwamen door de ontmoeting veel dingen te weten die we nog niet wisten. Dit soort momenten helpt ons om in de komende tijd nog beter op te komen voor inwoners, want door het gesprek aan te gaan, zie je wat er gaande is en wat iemand nu bezighoudt.

Op zaterdag vierden we ons feestje op de Kerkbuurt met een springkussen, waar een aantal ouders het gesprek met ons aanknoopte over hoe zij vinden dat het gaat met ons dorp. Nadat de springkussens ingepakt waren, was er een receptie waar mensen uit de gehele geschiedenis van PRO Sliedrecht op af kwamen. Voor mij, als relatief nieuw lid van de partij, werd al snel duidelijk: Dit zijn mensen die zich inzetten of hebben ingezet voor het belang van onze inwoner.

Deze mensen geven mij moed en de drijfveer om anderen op te zoeken en te vragen naar hun verhaal. Door meer te weten te komen over inwoners, komen we een stap verder en kunnen we betere beslissingen nemen. Want let wel: een (burger)raadslid is er niet voor het ‘algemeen belang’, maar voor het belang van onze inwoner!

Christiaan Verheij, burgerraadslid PRO Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie