Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Ramadan

Lokaal/Column

Vorige week zaterdag ben ik voor het eerst in mijn leven in een moskee geweest. Gek eigenlijk, dat het er in al die vijftig jaren nog nooit van gekomen was. Ik kreeg een uitnodiging van het bestuur van de moskee, voor de iftar-maaltijd. Het is ramadan. Voor moslims over de hele wereld is dit de vastenmaand. Overdag eten en drinken moslims niet. Men zegt dat dit een zuiverend effect heeft op het spirituele leven. Zodra de zon ondergaat, wordt er gegeten. Dat noemt men de iftar.

Eén keer per jaar worden vertegenwoordigers van onder andere het gemeentebestuur uitgenodigd voor zo'n iftar-maaltijd. Ook vertegenwoordigers van de kerken kregen een uitnodiging. Vandaar dat ik mocht aanschuiven. Er was een feestelijke stemming. Mij trof de saamhorigheid, de vriendelijkheid en de gastvrijheid. Ik vond het fijn om erbij aanwezig te zijn. Toevallig kende ik de imam al, tenminste van gezicht. Zijn zoon zat vorig jaar bij onze pleegdochter in de klas. We kwamen elkaar bij het schoolplein nogal eens tegen en we groetten elkaar altijd vriendelijk. Aan de maaltijd begreep ik dat hij voor vijf jaar in Nederland is en dan weer teruggaat naar Turkije. Tjonge, dacht ik, dat is ook wat voor zo'n jong gezin. Het is mooi dat deze gemeenschap mij de gelegenheid gaf om te delen in een stukje van hun leven.

Er zijn ongetwijfeld christenen die het maar niks vinden dat een dominee een moskee binnenstapt. Ik vind het juist belangrijk om het wel te doen. Ik geloof nu eenmaal in een God die graag álle mensen opzoekt. Moslims gebruiken de vastenmaand om God (Allah) nog meer te zoeken. Ik bid dan maar dat ze Hem zullen vinden. En ik bedoel dat beslist niet opdringerig. Verder moet ik denken aan wat Anne van der Bijl eens zei. Hij heeft in de tijd van het zogenoemde IJzeren Gordijn met gevaar voor zijn leven talloze Bijbels naar landen als Polen en Rusland gesmokkeld. Later werkte hij in China en veel moslimlanden. Van der Bijl zei: probeer het woord 'islam' nu eens te lezen als een afkorting van: I Sincerely Love All Muslims (ik hou oprecht van alle moslims). Liefde, maar dan zonder bijbedoelingen. Misschien ook voor u en jou iets om over na te denken.


Geert van Dijk

advertentie
advertentie