Afbeelding
CDA Sliedrecht

Veilige rotondes

Lokaal/Column

Er wordt veel gesproken over verkeersveiligheid. Heel belangrijk want als je een stap buiten de deur doet dan heb je al met het verkeer te maken. En juist op de weg ben je heel kwetsbaar.

Eén moment van onvoorzichtigheid van jezelf of van een ander kan je leven veranderen.

Toen ik bij de politie begon in 1965 kwamen er meer dan 3000 mensen om het leven in het verkeer. Een verschrikkelijk hoog aantal. Door treffende verkeersmaatregelen is het veiliger geworden op de weg.

Maar ondanks al deze maatregelen kwamen er vorig jaar nog 678 mensen om in het verkeer. Zoveel gezinnen opeens in diepe rouw gedompeld.

Daarom moet jong en oud zich altijd bewust zijn dat je op de weg ook verantwoordelijk bent voor een anders veiligheid. Opletten in plaats van opjagen.

Een goede en erg veilige maatregel zijn de rotondes. Zo is Sliedrecht weer een mooie en veilige rotonde rijker aan de Thorbeckelaan/S.Stevinstraat. Helaas is dit door de dichte bebouwing in Sliedrecht niet overal mogelijk.

Nu is er wel een verschil van mening: Moet de fietser voorrang hebben of niet op de rotonde?

Iedere gemeente mag dit zelf bepalen rekening houdend met de eigen omstandigheden. In Sliedrecht heeft de fietser geen voorrang bij de rotondes. Het CDA vindt dit ook en waarom.

De laatste 6 jaar is uit registratie gebleken dat er hier geen ongeval met letsel op de rotondes is geweest met een fietser. Dat is toch geweldig. Dagelijks zie je een mooie wisselwerking tussen fietser en autobestuurder. Geen voorrang nemen maar gewoon elkaar door gebaar of teken laten weten dat je veilig door kan gaan. Zo kan het ook.

Maar na deze rotonde wordt straks ook de fietsroute langs de Crayestein veel veiliger gemaakt. Een grote wens van het CDA vooral ook dat veel kinderen hier ook gebruik maken richting sporthal of Baanhoek-west.

Zo blijven we doorgaan wat verbeterd kan worden. En u kunt ook mee doen met een rustig rijgedrag met E-bike, brommer of auto. Alvast bedankt.

Joop de Vries, burgerraadslid CDA

advertentie
advertentie