Afbeelding
Joop Keesmaat

8 december

14 december 2019 om 14:15 Column

December is voor gelovigen én bijgelovigen hét hoogtepunt van het jaar. Voor de laatste categorie is dat Sinterklaas en voor gelovigen de Kerstdagen. 'De geboorte van Jezus Christus van Nazareth', zeg ik er maar even bij voor alle mensen, die dan alleen maar denken aan heel veel eten en drinken. Enneh, oh shit, Tweede Kerstdag ook nog even naar je (schoon)moeder!

Het is redelijk bekend dat ik niet gelovig ben, dus ik loop in deze periode voornamelijk onder ladders door en lig in een deuk als er een zwarte kat vlak voor me oversteekt om in mijn tuin zijn behoefte te doen. Tja, als je niet gelooft dan heb je ook geen bijgeloof en de natuur heeft het nou eenmaal zo geregeld dat katten altijd in mijn tuin poepen.

Ofschoon voor mij dus geen feestdagen in december, heb ik wel respect voor mensen die oprecht gelovig zijn. Ik betwist ook niet dat Maria aan het begin van de jaartelling een schitterende zoon kreeg, een sympathieke man, die zich voorgenomen had om alleen maar goede dingen voor de mensheid te doen. Ik kan me ook goed voorstellen, dat hij daardoor een schare bewonderaars en volgers kreeg, waar menig vlogger of blogger jaloers op is.

Jezus deed dat allemaal zonder internet, Facebook en Twitter! Nou ja, hij werd geholpen door twaalf discipelen, naar één waarvan ik werd vernoemd, maar het blijft een prestatie van formaat.

Totdat in 1968 John Winston Lennon beweerde populairder te zijn dan Jezus, met een boycot in de VS tot gevolg, gesteund door de NCRV. Lennon zei het wat krom, maar had gelijk, want in die periode waren The Beatles en hij getalsmatig inderdaad populairder.

Sindsdien raakte ik in de ban van John Lennon, dwarsdenker, vredesactivist en fantastisch singer-songwriter met 'Imagine' als spreekwoordelijke 'Psalm 100'. En sinds hij op 8 december 1980 om 22.50 uur in New York werd doodgeschoten, namen zijn levenshouding, boodschap en muziek voor mij en mijn vrouw mythische vormen aan.

Afgelopen zondag – zijn sterfdag – heb ik hem 's avonds met 'Imagine' en het nog betere 'Working Class Hero' op bijna rituele wijze herdacht. Wat mij betreft wordt 8 december de 'dag der ongelovigen'; dan hebben die arme stakkers ook wat om naar uit te kijken! Dus wat ik andere gelovigen bijna verwijt, overkomt nu mijzelf als adept van John Lennon en daar moet ik echt mee uitkijken.

Uw 'favoriete', ruim- en dwarsdenkende columnist zit nu zelfs in een geestelijke knoop tussen Lennon en mijn andere held Bob Dylan!

Blijf ik trouw aan Dylan's mantra 'Don't follow leaders'of verafgood ik Lennon als 'Working Class Hero'? In beide gevallen schuif ik op naar 'bijgelovig' en zijn we het op de valreep van dit jaar allen weer eens, dat dát in elk geval niet goed is.

Lastig hoor, dat kortstondige, aardse léven!

Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

Echt Slydregts

advertentie
advertentie