Geert van Dijk
Geert van Dijk BDU media

Afsluiting

Column

Veel inwoners van Sliedrecht hebben te maken met de afsluiting van een deel van de N3. Sinds afgelopen zondag is de Wantijbrug afgesloten voor autoverkeer. Tot 3 april. De brug was toe aan een grote onderhoudsbeurt. Rijkswaterstaat had deze afsluiting lang van tevoren aangekondigd. Daardoor waren de meeste weggebruikers op de hoogte. Twee en een halve maand omrijden, dat ga je wel merken. Later dit jaar begint de renovatie van de gehele N3.

Veel mensen hebben ruim voor 19 januari kunnen nadenken hoe ze dit zouden kunnen oplossen. Mijn zoon heeft bijvoorbeeld een scooter gekocht. Hij laat zijn auto een paar maanden thuis staan. Een scooterhandelaar in Dordrecht probeerde op de ontstane situatie in te spelen met een de-brug-gaat-dicht-deal.

De informatiecampagne kon niet voorkomen dat er maandagochtend veel files stonden. Niet alleen op de A15 en A16, maar ook op andere snelwegen. En wat te denken van de Merwedestraat in Dordrecht? Veel drukte op de wegen in Dordrecht, zo waren diverse reacties op Twitter. Zelfs rond het middaguur stond het daar behoorlijk vast. Toch was er ook iemand die het juist heerlijk rustig vond. Zij woont aan de N3 in de wijk Sterrenburg en schreef: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'.

Iedereen begrijpt dat zo'n onderhoudsbeurt – blijkbaar – nodig is. Al zijn er ook mensen die heel kortzichtig zich afvragen 'of ze er niet even een noodbrug naast hadden kunnen leggen'. De meeste mensen nemen hun verlies en zoeken naar de beste oplossing. Veel mensen pakken de fiets, want met de fiets kun je wel over de brug.

Het doet mij denken aan een wegafsluiting die ervoor zorgde dat ik te laat in de kerk kwam waar ik moest preken. Het zal een jaar of vijftien geleden zijn geweest. Ik moest vanuit Dalfsen naar Enschede. Juist dat weekend was de N35 midden in Almelo afgesloten voor alle verkeer. Er werd een nieuw viaduct geplaatst. Nietsvermoedend was ik Almelo binnengereden. Ik werd omgeleid langs ik-weet-niet-waar dwars door het Twentse landschap. Ik heb (veel) te hard gereden om op tijd te zijn, maar toen ik hijgend binnenkwam was de dienst al ruim 20 minuten bezig. Het is allemaal goed gekomen. Maar als ik droom, droom ik vaak dat ik te laat in de kerk kom.

Fietsers kregen maandag op de Wantijbrug een krentenbol van de Fietsersbond. Als beloning? Of als reclame voor de bond waarvan ik niet wist dat-ie bestond? Dat ik dat nu wel weet, hebben ze dan toch maar mooi bereikt. De fietsers kregen er een papier bij met daarop een fraai gedicht, van Marieke van Leeuwen.

De laatste regels van dat gedicht zijn:

'de fiets heeft zijn geschiedenis

van heilig moeten tot vermaak

het rijwiel is niet weg te denken

want zonder fiets loopt alles spaak'.

[Geert van Dijk

advertentie
advertentie