Afbeelding
Joop Keesmaat

Corona

7 april 2020 om 05:44 Column

Niets menselijks is mij vreemd en ook ik kijk in deze barre Corona-tijden wel eens vertwijfeld omhoog op zoek naar steun van iets of iemand, waar ik normaal niet zo veel mee heb.
Zo omhoogkijkend liep ik keihard tegen een lantaarnpaal, gebruikte God's naam inderdaad nogal ijdel en hoor u hardop denken: "eigen schuld, dikke bult" of "God straft onmiddellijk"!
Vreemd genoeg zag ik hoog boven mij in de lucht nog een "teken-van-boven", namelijk één vliegtuig met lange condens-strepen. Ooit was Sliedrecht een echt vliegtuig-kruispunt en kon je die kruisende condens-strepen de hele dag zien.
Nu niet meer, want de moeder aller virussen Corona houdt wereldwijd vrijwel alle vliegtuigen aan de grond. Om nog maar te zwijgen over de vele bedrijven, die op halve kracht of minder werken.
Niet zo vreemd, dat de natuur zich na een paar weken Corona snel herstelt met schonere lucht, schoner water, waar vissen, vogels en planten zich prima bij voelen.

Ik heb niet de illusie, dat de mensheid er iets van leert, want – zodra Corona verslagen is – vinden we een verre vliegvakantie meer dan verdiend, terwijl we ook alle achterstallige hebbedingetjes bij miljoenen tegelijk weer kopen. Iedereen vliegt dan weer als vanouds te veel en te ver; op de oceaan varen weer honderden containerschepen met duizenden containers vol niet-duurzame Chinese 'prullaria'. Afijn, als de economie maar draait, dan zal het uw tijd wel duren!

Toch groeit het draagvlak voor de gedachte, dat we het "gaat-en-vermenigvuldigt-u" minder letterlijk moeten nemen, want overbevolking en globalisering zijn het grootste probleem op dit aardbolletje.

Maar dat zeggende, betekent ook, dat we economische krimp voor lief moeten nemen. Dat is voor mensen van de rechts-liberale kerk en gewone kerken natuurlijk 'vloeken in de kerk', zeker als iemand van een linkse kerk dat zegt.

Maar ik blijf herhalen: als we onszelf in voortplanting en overconsumptie niet matigen, neemt de natuur zelf maatregelen om overbevolking en vervuiling tegen te gaan. Dan komt er na Sars, Ebola en Corona over een paar jaar een andere ramp om het mensdom op apocalyptische wijze in te dammen.

Oneindige economische en bevolkingsgroei is immers onmogelijk en laten we 'ieder in zijn eigen kerk' streven naar begrip en aandacht daarvoor.

In het post-Corona tijdperk mag het toch niet zo zijn, dat de obscene hoeveelheid productie-dieren met bijbehorende kilo-knallers gewoon doorgaan en dat onze miljarden reisbewegingen per jaar ideaal blijven voor de verspreiding van de volgende pandemie! Daar zijn we slim genoeg voor, toch?

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie