Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Steeds meer gaten

1 oktober 2020 om 15:17 Column

Vorige week ging mijn dochter naar haar stage. Binnen een uur was ze weer thuis. Wat was er aan de hand? Er reden geen treinen op het traject Gorinchem-Dordrecht. Er zat te veel treinpersoneel thuis met verkoudheidsklachten.

Mijn vrouw is leerkracht. Haar collega had ook zulke klachten en daardoor werkte mijn vrouw een dag extra. Nu heeft haar stagiair zich afgemeld, vanwege lichte klachten.

Onze jongste zoon loopt ook stage. Toen het hard regende, zei mijn vrouw: ik breng je wel met de auto. Want als jij ziek wordt, al is het geen corona, dan zitten we straks allemaal thuis. In quarantaine.

Ikzelf ben dominee. Na de vakantie ben ik vol goede moed begonnen met huisbezoeken. Ik merk hoe fijn mensen het vinden om iemand ‘live’ te spreken en niet via een beeldscherm. Op 1,5 meter afstand, dat dan weer wel. In de kerk proberen we ontmoetingen te stimuleren. Zondags en door de week in kleine groepjes. Mensen vinden dat fijn. Maar we blijven voorzichtig en we worden onzeker. Kun je niet beter thuisblijven?

Ik ken veel mensen die in de zorg werken. Overal hoor ik dezelfde soort verhalen. Iemand belde op maandag zijn baas vanwege – alweer – lichte klachten. Hij kon pas woensdag terecht voor een test en kreeg vrijdag de uitslag. Die was negatief, dus dat was positief. Hij kon weer aan het werk. Maar er was wel een week voorbij. Zo vallen in steeds meer roosters steeds meer gaten. Dat wordt nog wat. Want we zitten, zo lijkt het, nog maar aan het begin van de tweede coronagolf.

Quarantaine komt van het Franse woord quarante: veertig. Inmiddels duurt de coronacrisis al vijf maal veertig dagen. En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Je zou de moed opgeven (#ikdoenietmeermee). Toch mag juist dat getal veertig moed geven. Volgens een eeuwenoud Bijbelverhaal kwam er zelfs einde aan veertig jaar rondzwerven in een barre woestijn. Als je het spoor van de liefde maar volgt. Laat je dus niet tegen elkaar ophitsen, maar heb oog voor wie het moeilijk heeft. Juist nu.

Blijf vertrouwen. Houd moed! Heb lief!

[Geert van Dijk

advertentie
advertentie