Beekse Baarege.
Beekse Baarege. Sliedrechts Dialect

Prijsie in de poscodeloterij

Column

SLIEDRECHTS DIALECT In juni krege me bericht van de poscodeloterij. De straetprijs, een daegchie uit, was gevaalle op onze poscode. D’r wazze aanderande daegchies beschikbaor en dan is ‘t alleevel nie makkelijk een keuze te maoke. Veraal de coronao perbleme mosse we ok in acht neme. We koze voor 't Sefaoripaarek Beekse Baarege in Hilvaerebeek. Dà ’s een uitgestrekt paarek dat is gelege in een prachtige, netuurlijke omgeving. We lazze dat 'r veul vaailighaaidsmaetregels wazze. Voor ons is ‘t mor ‘n goed haalef uurtie rijje. We koze voor 7 augustus. We hoopte op mooi weer en ok dat Covid-19 gêên roet in 't ete zou gooie. Nou, 't weer was tropisch waarem: in de zon meer as 35 graeje.

Wà coronao maotregele betreft, was aalles tiptop vôô mekaor. D'r wazze tijdslotte waerbinne je tot 't paarek wier toegelaete. De afstand van 1.50 meter kon goed worre aangehouwe. D’r wazze verplichte lôôprichtinge en daer wier goed op gelet. Aalles verliep dus vaailig en op rollechies. We begonne op ons dôôje akkertie aan de wandelsefaori. We wouwe graeg de ’big five’ is zien en dat lukte. Nie allêên de bezoekers hadde last van de hette. Ok de diere hadde last van de hôôge temperetuur. De bêêsies wazze bekant nie te vinge. Ze lagge aallemael in de schaodu te slaepe. Dà ’s jammer, je wil ze graeg in optimao formao zien. Mor ‘n paor diersoorte hadde gêên last van de zon. Denk daerbij aan de olifante, de giraffe, de nijlpaerde, de zebraos en de 'boksies' met hullies grôôte gewaai. De buffels hadde 't goed, want die stinge tot haaleverwege d'r lijf in 't waoter.

Ondanks 't hêête weer en de rust van de bêêste was 't een geslaogd daegchie. Onderweeg in 't paarek zij me niks tekort gekomme. Op veul plaetse in ’t paarek zijn resteraosiemogelijkheeje. Daer hè me graeg gebruik van gemaokt. We hen op tijd gerust met ‘n dranksie en ‘n ijsie en de lunch was ok aareg goed. Ok hier hebbe we de 1.50 m goed in de gaote gehouwe. We zagge wel dà de ouweres minder moeite hadde met ’t naekomme van de coronaoregels dan de jongeloi. Iets om waokzaom bij te blijve. Wij hebbe ons gehouwe aan de wandelsefaori, mor d’r zijn nog meer mogelijkheeje. Voor netuurliefhebbers en hullieze kaainders kanne we een trippie naer Beekse Baarege van harte aanbevele.

[Piet van Grietjies

advertentie
advertentie