Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie

Burgemeester

23 oktober 2020 om 15:06 Column

,,Maar mag je dan écht bij de Sinterklaasintocht vooraan staan?!” Zelfs de ogen van mijn twee niet meer Sintgelovigen begonnen te glimmen van plezier. ,,Ja, als het natuurlijk weer mag met het coronavirus hè”, voegde mijn oudste wijsneus er aan toe. Ik knikte instemmend, maar het Sintgebeuren was kennelijk het enige wat ik over het beroep van burgemeester had uitgelegd dat bij mijn kinderen was blijven hangen. ,,Nou het lijkt me wel leuk als jij dat wordt hoor, mam”, riep de middelste, terwijl hij nog een muizenhapje macaroni in zijn mond stopte. Mijn man voegde fijntjes toe dat hij met dat maandsalaris graag de functie van ‘man van de burgemeester’ zou gaan vervullen. In plaats van zijn huidige baan welteverstaan.

Dagdromen: we doen het allemaal wel eens. Soms over verhuizen naar een groter huis of reizen maken naar een ver land, maar dat is allemaal nog even ‘work in progress’. Soms droom je in stilte en soms ook hardop. En zo vond ik mezelf dus aan de eettafel hardop fantaserend over de profielschets van de burgemeester van Sliedrecht en hoe het dan zou zijn als ik daarop zou solliciteren en eerste burger van Sliedrecht zou worden.

‘Van de burgermoeder/vader worden natuurlijk gezag, leiderschap en verbindende kwaliteiten gevraagd. Aangevuld met humor, geduld en daadkracht’, is wat de gemeente Sliedrecht zoekt in een nieuwe burgemeester. Het mooiste uit de profielschets vond ik dat er boven stond ‘waar zij/haar staat moet ook hij/hem gelezen worden’. Hip andersom opgesteld vond ik. Niet de man als uitgangspunt genomen. En hoe mooi zou het zijn, die vrouwelijke burgemeester voor Sliedrecht, die nét toch weer een andere kijk op de zaken heeft dan een man. Ik mopperde (dag geduld!) wat op mijn middelste die zat te rommelen met de champignons in zijn macaroni.

Mijn vader zegt altijd ‘je bent het eerder dan burgemeester’. Dat is op alles toepasbaar, maar kennelijk heeft mijn vader er niet zoveel vertrouwen in dat ik, of mijn zussen of broer, burgemeester zal worden. Of eigenlijk is het meer een motivatie om dat waar het op dat moment om gaat wél te proberen, want.... ‘je bent het eerder dan burgemeester’. Ik propte bij mijn middelste het laatste hapje macaroni mét champignon in zijn mond (hoi daadkracht!) en bedacht wanneer ik die brief ga schrijven. Want stel je voor dat ik eerder burgemeester ben...

[Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie