Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Slydregts: Weg is weg

13 november 2020 om 15:03 Column Dossier Chemours

Bijna 32 jaar heeft Gerrit Venis zich bemoeid met de Sliedrechtse politiek en altijd op zijn eigen, wijze manier, die ik wel kon waarderen. De komma staat niet voor niets tussen ‘eigen’ en ‘wijze’, alhoewel je die komma ook weg zou kunnen laten, want Gerrit was op diezelfde eigen, wijze manier ook wel eens gewoon ‘stronteigenwijs’.

Nu gaat hij – helaas – dus echt weg, aangekondigd, maar toch onverwacht en een goede vriend van me opperde, dat er na zo’n lange politieke carrière best een straat naar hem vernoemd zou mogen worden. Daar ben ik het van harte mee eens; echter geen straatnaam, maar een weg, want ‘weg is weg’, alhoewel ik dat bij Gerrit waag te betwijfelen. Een Gerrit Venis Weg is een prima en welverdiend begin, maar noem die weg voorlopig nog maar even de Gerrit Venis ‘ik-moet-het-nog-zien’ Weg.

Ik geloof ook niet in sprookjes, maar de komende jaren worden er schijnbaar duizenden – te dure – huizen gebouwd, zodat we dan gillend om straatnamen verlegen zitten. Ik stel voor om naar alles en iedereen die ‘weg’ is en waaraan je goede of leuke herinneringen hebt, geen straat maar een weg te vernoemen.
Dus na de Gerrit Venis Weg volgt dan de Anton Huijzer Weg en de Jennifer Lanser Weg, terwijl ik zelfs al iemand de flauwe grap hoorde maken over een PvdA Weg.
Slydregt.nu denkt ongetwijfeld aan een Vluchtelingen Weg, wat dan een doodlopende steeg wordt tussen de Zwarte Piet Weg en de Vuurwerk Weg.

Een veel gehoorde suggestie is de Gemeentebestuur Weg, terwijl CDA’ers, VVD’ers en SGP’ers de de naam Groene Hart Weg wel zien zitten. Overigens denk ik, dat de Kerkstraat gewoon een ‘straat’ blijft en pas Kerk Weg wordt als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Oftewel, de ‘Dat is nog ver weg Weg’, wat – wat mij betreft – ook geldt voor de suggestie Elektra Weg!
Overigens voldoet die ruimschoots aan het criterium ‘leuke en fijne herinneringen’, maar mij verbaast in dit dorp vrijwel niets meer, zelfs niet als we de langste straatnaam van Nederland zouden krijgen met de ‘Enigszins-vrijgevochten-karakteristieke-Sliedrechtse-jeugdcultuur-van-Elektra Weg’.

Als we al die lommerrijke wegen ‘over het spoor’ aan de hand van het thema ‘Weg is weg’ gaan vernoemen, dan ligt de Chemours Weg ook voor de hand, maar voldoet absoluut niet aan het criterium ‘goede herinneringen’, net zoals bijvoorbeeld de Drechtraad Weg, geheel toevallig ook uit Dordrecht.

Zelf heb ik natuurlijk ook wat suggesties, die ik wijselijk voor me hou. “Vrijheid van belediging” is immers weer heel wat anders dan ‘vrijheid van meningsuiting’. Nou ja, misschien wordt het hoog tijd voor een ‘Gezond Verstand Weg’!

[Joop Keesmaat

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

advertentie
advertentie