Danny Rikkers.
Danny Rikkers.

'Roparun lijkt me mooie nieuwe uitdaging'

9 november 2019 om 07:53 Mensen

H'VELD-G'DAM Danny Rikkers (34) uit Hardinxveld-Giessendam gaat een uitdaging aan die gerust uniek genoemd mag worden: hij gaat als rolstoeler meedoen aan de Roparun in mei 2020, met Team 293 Steamwork uit Sliedrecht.
 
Toen Danny dit jaar genomineerd was voor de titel 'Sportman van het Jaar' bij het Sportgala in Hardinxveld-Giessendam, zag hij een filmpje van het Sliedrechtse team. Dat maakte indruk, vertelt Danny. ,,Het leek me leuk om mee te doen aan de Roparun. Ik kwam in contact met het team en er bleek toevallig nog een plekje vrij te zijn. Het was nog wel even de vraag of ik in de categorie loper of fietser viel."
 
Danny zit in een rolstoel die hij eigenhandig kan laten rollen, maar waar ook een handbike met soort van handtrappers erop van gemaakt kan worden. Omdat hij met de handbike aan de Roparun deel wil nemen, valt hij in de categorie fietser. ,,Ik had al bedacht dat 280 kilometer zelf rollen met de rolstoel geheid blaren zou betekenen, dus laat mij maar fietsen met de rolstoel. Sporten met mijn stoel ben ik wel gewend, want ik doe geregeld mee aan obstacle runs en ben sportief. Meedoen aan de Roparun lijkt me een mooie nieuwe uitdaging. Ik schijn de eerste te zijn die in een rolstoel meedoet, dus dat is extra leuk."
 
De Hardinxvelder is al druk bezig met de voorbereidingen voor zijn nieuwe uitdaging. Hij rijdt vier dagen per week van zijn woonplaats naar zijn werkplek in Gorinchem – hij werkt onder meer als zeefdrukker in een drukkerij – maar tientallen kilometers achter elkaar met zijn rolstoel rijden, is wel even andere koek. ,,Daarom ga ik binnenkort lange stukken rijden, van 30 tot 40 kilometer. Dan houd ik even rust en ga weer verder, net zoals straks in mei. Ik vind het zeker spannend om deel te nemen! Want: gaat het mij lukken om die afstanden te halen? Ik denk zelf dat het wel goed komt, maar toch is het een hele stap."
 
Ook over praktische zaken denkt Danny na. Zoals over het vervoer naar Bremen, waar de Roparun start. Het team gaat met een bus, maar daar moet plek in gemaakt worden voor de rolstoel en aan te koppelen handbike. En een extra setje banden gaat ook mee in de bus. Danny: ,,Als het een succes is, wil ik zeker vaker meedoen."
 
De omgeving van Danny is nu al trots op hem, vertelt de Hardinxvelder. ,,Mijn vrienden en familie vinden het echt wat voor mij, omdat ik van mezelf heel sportief ben. Het spreekt me aan om zo'n uitdaging aan te gaan en om iets voor het goede doel te doen. Ik denk dat het een heel bijzondere ervaring wordt en dat er af en toe zeker kippenvelmomentjes zullen zijn. Bijvoorbeeld bij de finish in Rotterdam. Dan komen ook mijn familie en vrienden kijken."
 
Door zijn deelname aan de Roparun wil Danny mensen een boodschap meegeven. ,,Ik wil laten zien dat mensen die in een rolstoel zitten, ook gewoon mee kunnen doen. Zelf ben ik geboren met spina bifida, een open ruggetje. Tot mijn 13de heb ik kunnen lopen, zij het met moeite. Daarna ben ik in mijn rolstoel terecht gekomen. Lopen gaat nu bijna niet meer. Maar ik ben helemaal gewend aan mijn leven in de rolstoel; ik heb niet heel veel moeite met dingen in het dagelijks leven. Vroeger waren alleen sollicitaties wat moeilijk. Maar ik doe nog steeds de dingen die ik leuk vind."
 
Zoals sporten, een hobby die als een rode draad door het leven van Danny loopt. ,,Ik fitness elke dag. Daardoor denk ik dat het voor de Roparun wel goed zit met mijn conditie. Ik doe hoofdzakelijk krachttraining, dus dat komt goed uit voor het fietsen."
 
De komende tijd houdt Team 293 Steamwork allerlei acties in de regio om geld op te halen voor de Roparun. Zoals sponsorlopen, een zwemmarathon en een groots opgezette dinnershow op 24 maart in restaurant Kampanje in Hardinxveld-Giessendam. Zie voor meer informatie de website www.team293-steamwork.nl.

Danny Rikkers.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie